• 13

Komunisti su skinuli ovaj detalj sa zgrade Glavne železničke stanice. Sad ponovo blista

Grb Srbije skinut je posle Drugog svetskog rata

  • 13

Od danas obnovljenu fasadu zgrade stare železničke stanice ponovo krase grifoni koji drže kartušu sa grbom Srbije.

Po završetku Drugog svetskog rata sa fasade ovog reprezentativnog zdanja ukljonjena je ova kompozcija koja je na tom mestu bila od izgradnje stanice.

Arhitektonskom kompozicijom dominira središnji klasicistički rizalit glavnog ulaza, nadvišen trougaonim timpanonom u kome se nalazi kompozicija dva grifona koja drže kartušu u kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije, sa krunom na vrhu.

Stara železnička stanica

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

Neposredno nakon uspostavljanja prve železničke veze u Srbiji 1884. godine podignuta je i zgrada glavne železničke stanice u Beogradu, prema idejnom rešenju Austrijanca Fon Flatiha, koje je razradio arhitekta Dragiša Milutinović. U vreme građenja, zgrada je predstavljala jedno od najmonumentalnijih zdanja i simbola tadašnje kraljevske prestonice. Jedna je od prvih železničkih stanica u Srbiji, čiji je projekat obuhvatao specifičan arhitektonski program i sadržaje prilagođene evropskim tehničkim dostignućima, jasno je pokazalo da je Kraljevina Srbija izgradnjom železnice prvi put povezala istok i zapad.

Stara železnička stanica

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

Oblikovana je u duhu akademizma kao reprezentativno zdanje, razuđene osnove. Svojim specifičnim rešenjem zgrada predstavlja svedočanstvo tehničkog, arhitektonskog i opšteg razvoja Srbije u poslednjim decenijama XIX veka. Zbog svojih kulturno istorijskih i arhitektonskih vrednosti ovo zdanje proglašeno je za spomenik kulture 1983. godine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    Ljudi se sada bave komunistima. Niko da pita, čija je sad ovo zgrada.

  • 👤

    Сто четрдесет година историје жртвовано због....???

  • nikolas

    SAMO JOS DA PREBACIMO LJUBICICU BELU DA PORED OCA U BECU POCIVA !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima