Branko Pešić imao viziju modernizacije Beograda u kom nije bilo mesta za tehnički zastareo most

Usled nedostatka novca doneta je odluka da se Stari savski most ipak zadrži, bar privremeno

  • 5
Branko Pešić  Gradonačelnik Beograda Printskrin: TV Beograd

Legendarni gradonačelnik Beograda Branko Pešić doneo je početkom 1968. godine odluku, koju je usvojila Skupština Grada Beograda, da se ukloni stari most na Savi, koji su sagradili nacisti tokom okupacije, podatak je koji se navodi u Fejsbuk grupi Kaldrma BGD.

"Pešić je imao viziju modernizacije čitavog Beograda u kojoj nije bilo mesta za most koji, osim što je direktno podsećao na teskobu okupacije, istovremeno je bio tehnički zastareo i prevaziđeno arhitektonsko rešenje."

"Pešić u tom trenutku na umu za Beograd ima dva potpuno nova moderna mosta - Gazelu i novi železnički most preko Save - kao i proširenje mosta "Bratstvo Jedinstvo" u Brankovoj ulici za još dve trake. Zbog svega toga, odlučuje da se krene u uklanjanje mosta koji smeta toj ideji razvoja."

"Usled nedostatka novca, Skupština Grada Beograda donosi u leto iste godine (avgusta 1968.) odluku da se zbog potreba saobraćaja, stari most ipak zadrži dok se ne steknu uslovi za njegovo trajno uklanjanje, i umesto toga ojača njegova noseća konstrukcija kako bi prihvatio pojačani saobraćaj ka Novom Beogradu, do daljeg".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. april 2020 | 15:25

    Da li je bilo boljeg gradonačelnika Beograda ? NIJE. Da li će biti ? NEĆE. Jedan je bio Branko Pešić. Nudili su mu da živi na Dedinju. NIJE HTEO NI ŽELEO. Voleo je Beograd,ali najviše Zemun. Ljudina od čoveka. Takvi se danas retko rađaju. Mnogo je uradio za glavni grad. Branko, laka ti crna zemlja.

  • Koča

    25. april 2020 | 15:08

    Najbolji u Beogradu ikad - naravno Zemunac

  • Toma

    25. april 2020 | 18:39

    Branko Pesic je sinonim Srbije. Njegov sin da se ponosi sa ocem za istoriju koliko je dao sebe u izgradnji. Voleo je boks i nije bilo meca da ne prisustvuje.Kao seceras nije stedeo sebe, kao novinar pratio sam ga za vreme zemljotresa na Kopaoniku. Verovali ili ne, bilo je kopanje kanala za vodovod, on je uz serpwtine se penjao do vrha u Blazevu da PODRZI radnike. Usput me zamolio da mu ponesem kantu za vodu, zbog visokog secera. Spavali smo u hotelu,, Zvezda,, u Brusu, da bi ujutru poslu rano za Kursumliju. Na mene je ostavio snazan utisak velikog coveka i rukovodioca koga do sada ova zemlja nije imala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA