≫ 

Imate ozbiljan zdravstveni problem, a nije korona, gde ići kad vam je potreban lekar

Ćitav zdravstveni sistem je opterećen u ovoj situaciji

  • 0
Opšta bolnica u Novom Pazaru, medicinski radnici, pomoć

Foto: Tanjug/Lazar Lazarević

Mnoge beogradske bolnice pretvorene su u kovid bolnice, a kako su svi kapaciteti brzo popunjeni, u Areni je otvorena i privremena bolnica u koju se usmeravaju lakši slučajevi. Međutim, gde sad idete ako imate neki zdravstveni problem koji uopšte nema veze s kovidom, navodi Nova.rs.

- Sve kapacitete u kovid bolnicama u Beogradu smo popunili. Dogovorili smo se da pacijente koji su dobrog opšteg stanja iz kovid bolnica prebacimo u privremenu bolnicu - izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Privremena kovid bolnica u Areni juče je primila prve pacijente, i u nju će, kako je najavljeno, biti prebačeni lakši pacijenti iz kovid bolnica “Dr Dragiša Mišović”, Zvezdara, Zemun, Bežanijska kosa i sa Infektivne klinike. I Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica danas se vratio u kovid sistem i plan je da tu mahom budu pacijenti s lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom.

Na taj način bi mesta u kovid bolnicama trebalo da se oslobode za teže obolele od korona virusa. Međutim, šta je s ostalim, “regularnim” pacijentima? Gde se oni zbrinjavaju dok “oslobađaju” mesta za kovid pacijente? I šta ako sad imate neki hitan slučaj koji nema veze s koronom?

- Što se ortopedije tiče, pacijenti s traumatologije i ortopedske hirurgije usmeravaju se u ustanove koje imaju ortopedska odeljenja koja nisu kovid, a u Beogradu su to Urgentni centar, Klinički centar i VMA. Ostale su kovid bolnice - potvrdio je i Zoran Baščarević, direktor Instituta Banjica.

Lončar je nedavno rekao da hitne pacijente i pacijente sa malignim oboljenjima primaju Klinički centar Srbije i Vojno-medicinska akademija (VMA), a dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, pojasnio nam je kako trenutno funkcioniše zbrinjavanje pacijenata s ozbiljnijim zdravstvenim problemima koji nemaju veze s kovidom.

VMA i Urgentni centar

 

- Svi pacijenti koji imaju hitne zdravstvene probleme upućuju se na Urgentni centar i VMA, gde se procenjuje da li postoje indikacije za hitnu hospitalizaciju, ili neophodnu hospitalizaciju u slučaju hroničnih bolesti. U tim slučajevima, oni budu pregledani i usmereni na neku od ustanova Kliničkog centra Srbije ili VMA na bolničko lečenje - kaže dr Ercegovac.

Prema njegovim rečima, čitav zdravstveni sistem je opterećen u ovoj situaciji, a nedavno je otkrio da je u Urgentom centru za samo 24 sata bilo i više od 900 pregleda.

Zato je za hronične bolesnike produžena važnost lekarskih recepata na šest meseci ukoliko nije potrebno hitno menjati terapiju, a na sajtu Beograd.rs istaknut je spisak dežurnih zdravstvenih ustanova po danima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA