≫ 

Zbogom, kazne na šoferkama: "Parking servis" ulazi u novu eru

Vozači u prestonici će parkiranje moći da plate na ova tri načina

  • 22
parking kazna za parkiranje parking servis Kazna za parkiranje / Foto: Shutterstock

Kazne, odnosno dnevne parking karte na šoferšajbnama od ponedeljka i definitivno odlaze u prošlost, pošto će kontrolori ubuduće izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK).

Od 3. avgusta “Parking servis”, na osnovu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima, koju je nedavno usvojila Skupština grada Beograda, praktično kreće sa uvođenjem novog sistema elektronske kontrole i naplate parkiranja - eParking.

Cilj prelaska na novi sistem jeste digitalizacija rada i poslovanja „Parking servisa“ u okviru eUprave i promocije Beograda kao „pametnog grada“, piše Blic.

Ali, kako će ta promena izgledati u praksi?

Vozači koji, na primer, nisu platili parkiranje u zoniranom području ili su eventualno prekoračili vreme dozvoljenog parkiranja, neće više zaticati dnevne parking karte (kazne) na šoferšajbnama, već će ih dobijati na kućnu adresu ili će o njima moći da se informišu na sajtu “Parking servisa”.

Kontrolori će automatski po pronalaženju vozila za koje nije plaćeno parkiranje izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK), a one će skoro istog trenutka biti vidljive u posebnom odeljku zvaničnog sajta ovog preduzeća (www.parking-servis.co.rs).

Vozači će biti u prilici da ukucaju registraciju svoga vozila i da vide da li su eventualno dobili neku kaznu, ali će imati i mogućnost da izmire obaveze direktnim onlajn plaćanjem. Kao i do sada, ukoliko dugovanje izmire u roku od osam dana, ostvaruju pravo na popust u iznosu od 50%.

JKP Parking Servis Foto: JKP Parking Servis

- Obaveštenje o izdatoj elektronskoj dopunskoj karti vlasnici vozila dobijaće i na kućnu adresu, takođe uz mogućnost plaćanja sa popustom. Ipak, apelujemo na građane da koriste ovaj vid beskontaktnog plaćanja - dodaju iz “Parking servisa”.

Vozači u prestonici će parkiranje moći da plate na tri načina:

a) slanjem SMS poruke

b) kupovinom e-karte na kioscima

c) putem nove aplikacije „Parking servisa“

Ova aplikacija će biti dostupna za preuzimanje od naredne nedelje i predstavljaće verovatno i najlakši i najefikasniji način za plaćanje parkiranja u Beogradu. Ali, ne samo za to.

- Aplikacija će vas u određenim delovima grada, u kojima su ugrađeni senzori, voditi direktno do prvog slobognog mesta za parkiranje. Takođe, uz pomoć aplikacije vozači će biti u prilici da plaćaju parking i u garažama - zaključuju iz “Parking servisa”.

Parking, automobili Foto: Pixabay

Beograd podeljen u pet zona

U delovima gde se naplaćuje parkiranje, Beograd je podeljen na pet parking zona: ljubičastu (A zona), crvenu, žutu, zelenu i plavu (opšta parkirališta van zoniranog područja) zonu.

Popust 50% u roku od osam dana

Cena dnevne parking karte, u prvoj, drugoj i trećoj i A zoni iznosi 1.870 dinara, a ako se plati u roku od osam dana - 935. U plavoj je 720 dinara, odnosno sa popustom od 50 odsto - 360 dinara.

Video: Goran Vesić: Oko sokolovo novo oružje u borbi protiv bahatog parkiranja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    1. avgust 2020 | 09:40

    Kazne su premale. Mnogima se vise isplati da kalkulisu i da plate kaznu sa.popuwtom, nego da plate regularnu cenu dnevnog parkiranja (npr otisao si na posao i parkirao u crvenoj zoni). Treba povecati kazne barem 3 puta, za sve zone, i onemoguciti placanje online

  • 656

    1. avgust 2020 | 08:24

    Znači od danas 18 puta dnevno proveravajte sajt Parking servisa da bi znali da li jeste ili niste dobili kaznu.

  • Boki

    1. avgust 2020 | 09:42

    Pametnije bi bilo da uvedu digitalizaciju za sticanje prava na dečiji dodatak i pomoć porodiljama umesto što žena koja je tek rodila mora hrpu dokumenata da prikupi, na deset mesta da nosi kako bi dobila ono što je sleduje. Mislim da se uspehu Parking servisa niko ne raduje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA