≫ 

Stefan Nemanja stigao je u Beograd: Svi delovi velikog spomenika dopremljeni su iz Rusije

Ovaj spomenik izradio je čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov

  • 3

Statua Stefana Nemanje dopremljena je kamionima iz Moskve i svi delovi monumentalnog spomenika od danas se nalaze u Beogradu, objavio je na svom fejsbuku zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Nastavljamo postavljanje spomenika kako bi sredinom novembra ukrasio Savski trg, budući najveći pešački trg u Srbiji. Spomenik Stefanu Nemanji biće visok 23 metara nad zemljom, a nalaziće se pet metara pod zemljom. Da bi monumentalni spomenik težine 72 tone bio stabilan uradili smo šipove na dubini od deset metara jednake onima koji se postavljaju kada se gradi sedmospratna zgrada. Spomenik će biti jedinstven kako po svojoj monumentalnosti tako i po tome što se statua neće nalaziti na klasičnom postamentu već na razbijenom vizantijskom šlemu. Šlem će biti muzej na otvorenom jer će sa unutrašnje strane biti obložen mozaicima sa scenama iz života Stefana Nemanje. Oko spomenika, na Trgu, nalaziće se 46 mlaznica, a spomenik će biti osvetljen posebnom rasvetom, kakvu do sada u Srbiji nismo videli - kazao je Vesić.

Ovaj spomenik izradio je čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov.

Napravljen je u bronzi, visok je 24 metra i težak 68 tona.

Na izradi spomenika radilo je 120 ljudi godinu i po dana, a Aleksandar Rukavišnjikov počeo je izradu nakon pobede na međunarodnom konkursu u Srbiji.

Video: Ovako izgleda početak radova na podizanju spomenika Stefanu Nemanji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    1. oktobar 2020 | 16:51

    Mocno ce izgledati , to ce biti još jedna top uz pobednika znamenitosti koju ce turisti obilaziti .

  • Nina

    1. oktobar 2020 | 16:45

    Mogli su da mu iszaknu oći oko se nevide

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA