≫ 

"Opet su na pauzi" odzvanja domovima zdravlja, narod misli da ne rade ceo sat: Da li je zaista tako?

Šta vi mislite, da li pauze u domovima zdravlja treba da budu organizovane na način na koji su sad? Svoje mišljenje nam ostavite u komentaru

Dom zdravlja, pauza Pauza u Domu zdravlja Voždovac Foto: Telegraf

"Zašto niko ne radi?", "Opet su na pauzi?", "A kad čovek ovde može da nađe lekara", često odzvanja hodnicima domova zdravlja u Beogradu, tokom pauze čije je vreme istaknuto na ulaznim vratima i šalterima. Mnogi se pitaju da li one mogu da budu organizovane na takav način.

Određeni broj ljudi misli da to nije po zakonu, jer se prema njemu odmor u toku dnevnog rada organizuje tako da se rad ne prekida, ako to ne dozvoljava priroda posla, kao i ako se radi sa strankama.

Prema Posebnom kolektivnom ugovoru za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajna i jedinica lokalne samouprave, poslodavac je obavezan da uredi vreme pauze na način kojim se ne ugrožava obavljanje delatnosti.

- Smatram da ne treba svi lekari i medicinske sestre da odlaze na pauzu u isto vreme. Tokom celog sata, u jednom radnom danu, Domovi zdravlja zapravo ne rade. Za vreme pauze sve staje. Da li to tako treba da izgleda? - zapitao se N. P. (63) iz Beograda.

Postavili smo pitanje Ministarstvu zdravlja, koje nas je usmerilo na domove zdravlja.

- Uvek ima neko ko je dežuran. Bez obzira na zakonsku regulativu mi smo organizovani tako da je korisnik zdravstvene usluge uvek na prvom mestu, bez obzira da li je kategorija dece, starih lica, hitnih slučajeva... - rečeno je za Telegraf.rs iz Doma zdravlja Voždovac.

Iz Doma zdravlja Savski venac su se pozvali na članove Zakona o radu i kazali su da je vreme korišćenja pauze istaknuto na oglasnim tablama ili vratima svih službi i odeljenja.

- U vreme korišćenja pauze, određeno je da na svakom odeljenju jedan lekar i jedna sestra ostaju na svojim radnim mestima, kako i u vreme pauze korisnici mogu dobiti potrebnu uslugu - kazali su iz ove ustanove.

U Domu zdravlja "Stari grad" korišćenje pauze je organizovano na sledeći način:

- U radnim jedinicama izabranih lekara (osim ako je jedan tim u smeni) timovi ne idu u isto vreme na pauzu, to je napisano na ordinacijama i u internim procedurama, i u skladu sa tim se zakazuju pregledi. U drugim radnim jedinicama je data pisana instrukcija zaposlenima da na prijemu pacijenata, takođe, u vreme pauze bude dostupna medicinska sestra za informacije (osim ako je jedna sestra u smeni) - objasnili su iz ovog Doma zdravlja.

Napomenuli su da se hitna stanja zbrinjavaju bez obzira na pauzu zaposlenih, pa je obaveza zaposlenih da jedan tim bude uvek dostupan u organizacionoj jedinici.

U Službi opšte medicine (gde je i najveća frekvencija pacijenata) u Domu zdravlja ''Vračar'', prema rečima zaposlenih, u ovoj ustanovi organizovan je rad na tri šaltera.

- Na jednom od šaltera pauza zaposlenima počinje uvek 30 minuta ranije (od ostala dva šaltera) i u prepodnevnoj i u poslepodnevnoj smeni. Ovo je iz razloga da hitna stanja pacijenata ne bi morala da čekaju kraj pauze, već je zdravstvena zaštita pacijentima dostupna u svakom trenutku - napomenuli su za Telegraf.rs iz Doma zdravlja Vračar.

U Domovima zdravlja postoje dve pauze. Jedna je u prepodnevnoj smeni. Obično je oko devet, deset časova ujutru. Traje pola sata.

Druga pauza je u popodnevnoj smeni. Ona bude oko 16 časova i isto traje 30 minuta.

Zakon o radu 

Član 64

Zaposleni koji radi najmanje šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od najmanje 30 minuta.

Zaposleni koji radi duže od četiri, a kraće od šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 15 minuta.

Zaposleni koji radi duže od 10 časova dnevno, ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od najmanje 45 minuta.

Odmor u toku dnevnog rada ne može da se koristi na početku i na kraju radnog vremena.

Vreme odmora iz st. 1-3. ovog člana uračunava se u radno vreme.

Bolnica, doktor, pacijent Foto: Shutterstock

Član 65

Odmor u toku dnevnog rada organizuje se na način kojim se obezbeđuje da se rad ne prekida, ako priroda posla ne dozvoljava prekid rada, kao i ako se radi sa strankama.

Odluku o rasporedu korišćenja odmora u toku dnevnog rada donosi poslodavac.

Poseban kolektivni Ugovor za Zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajna i jedinica lokalne samouprave

Član 47

Zaposleni koji radi najmanje šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od najmanje 30 minuta.

Odmor u toku dnevnog rada ne može da se koristi na početku i na kraju radnog vremena zaposlenog.

Poslodavac je obavezan da uredi vreme odmora na način kojim se ne ugrožava obavljanje delatnosti.

Zaposleni koji radi duže od 8 sati dnevno ima pravo na odmor u toku rada od 45 minuta.

Video: Šarčević: Ja sam tek na portalu Telegraf saznao šta se dešava u Domu zdravlja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    25. oktobar 2020 | 22:34

    Ovi lekari po domovima zdravlja su ustvari skretnicari, samo te negde salju a nikad nista da ti kazu konkretno.

  • 🌸🌻🌼

    25. oktobar 2020 | 23:17

    DZ.Mirijevo...skolsko,ulazim sa detetom... Radno vreme od 07 h....to znaci da dr.u sedam sati treba da primi prvog pacijenta..... Dolazim u 07 h....nema nikoga, Osecam miris kafe i dima Sestra sedi u sobici i kafenise... Dr.ulazi u hodnik,opusteno u 7.15h, Skuda se i pravo da popije kaficu... Ulazim i prekidam ih pitanjem da li neko radi???? Sledeci put dolazim pauza 9.30-10 h. Strpljivo cekam.. Pauza odavno zavrsena,10.25h jos se vode price i kafenise.... To je nase zdravstvo po svim d.zdravlja. Valjda ce.se i oni nekada privatizovati,da se uvede neki red u ovoj drzavi,gde svako radi onako kako hoce.... Ali pistoji ona....mozes kako hoces,ali ne dokle hoces....

  • Istok

    25. oktobar 2020 | 23:18

    U Boru sedtre kolo vode. Čast izuzetcima, ali većinom drske, nadrndane, neljubazne bez ikakve želje da te upute. Ako nešto ma kako ljubazno pitaš u stanju su da se razderu. Ako iz prve ne shvatiš šta su ti rekle ignorišu te a onda stojiš ispred šaltera i razmišljaš da li da im kucneš i pitaš ponovo i ako te vide da si i dalje tu. Kada kucneš, one te pogledaju dajući ti do znanja da su svesne tvog prisustva, ali može im se da pričaju, grickaju keksiće ili čokoladu, smeju se... Onda ponovo kucneš i ako imaš sreće, drsko tresnu onaj jadni šalter i razderu se "kaži" ili "rekla sam ti da je... " Ti onda pokušaš da objasniš u čemu je problem a one se opet okreću zanimljivijim temama koje se dešavaju iza šaltera a ti čekaš i čekaš i čekaš... I mogao bih da pričam satima šta se tamo radi, ali ko bi to čitao?! Doktori kao doktori, zakazano u npr 17 h a ti stigneš na red u 19. Prednost imaju padobranske jedinice sa kesama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA