• 4

Vesić: Počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava

, Telegraf

Tender je otvoren do 11. januara 2021. godine

  • 4
Krnjača, Zrenjaninski put

Printskrin:Youtube/Djordje Petric

Grad Beograd je objavio javnu nabavku za izbor dobavljača koji će graditi kanalizacionu crpnu stanicu "Krnjača 2", prvi objekat iz projekta gradnje kanalizacije na levoj obali Dunava, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Tender je otvoren do 11. januara 2021. godine.

Vesić je podsetio da veći deo naselja na levoj obali Dunava nema rešenu kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda, pa se sada te vode talože u septičkim jamama ili se izlivaju direktno u kanale za navodnjavanje.

Kanalizaciona crpna stanica "Krnjača 2" imaće ulogu da prihvati otpadne vode iz postojećeg kolektora u Zrenjaninskom putu, kao i otpadne vode iz niskih delova u okolini Pančevačkog puta i potisne ih u postojeći kolektor u Pančevačkom putu, koji ih odvodi do već izgrađene KCS "Krnjača 1”, a odatle ka budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda "Krnjača" i dalje u Dunav, pojasnio je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

On je dodao da će u kanalizacionu crpnu stanicu "Krnjača 2" dolaziti otpadne voda iz naselja Borča, Kotež, Krnjača, Besni Fok i Padinska skela, kao i otpadne vode iz naselja Zage Malivuk i Braće Marić.

50 miliona evra za kanalizaciju

- Za prihvat ovih otpadnih voda u okviru ovog projekta biće izgrađen dovodni kolektor f1500, a za odvod otpadne vode iz kanalizavione crpne stanice u kolektor u Pančevačkom putu biće izgrađen odvodni kolektor f1000 - dodao je Vesić.

On je rekao da će izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava koštati 50 miliona evra od čega Grad Beograd obezbeđuje 15 miliona evra, a Evropska investiciona banka 35 miliona evra.

Prema njegovim rečima, kanalizacioma crpna stanica "Krnjača 2" realizovaće se sredstvima Grada, dok će se sedam kilometara primarnih kolektora i oko 80 kilometara sekundarne kanalizacione mreže na na levoj obali Dunava realizovati prema ugovoru sa Evropskom investicionom bankom.

"Krnjača 2" je prva celina

On je precizirao da se polovinom meseca očekuje saglasnost EIB na urađenu studiju izvodljivosti, posle čega će uslediti izrada idejnih rešenja za sve pojedinačne elemente kanalizacionog sistema na levoj obali Dunava”.

Izgradnja će s realizovati u tri celine.

- Izgradnja ''Krnjače 2'' je prva celina, a preostale dve realizovaće se kreditnim sredstvima EIB-a, i njih čine postrojenje za preradu otpadnih voda ''Krnjača'', primarni kolektori i sekundarna mreža naselja Krnjača dužine 80 kilometara sekundarne kanalizacije i sedam kilometara primarnih kolektora - rekao je Vesić.

On je dodao da će se druge dve celine realizovati kroz tendere za istovremeno projektovanje i izvođenje radova koji će biti raspisani na proleće.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    Pravi kanaliz u 21 veku koji smor hihi i hvali se uzas

  • Mare

    Ovo čekaju moja baba i deda 70god,majka i otac 50 I ja 30 Znači 150god 🤣🤣🤣

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima