≫ 

Dr Rakić otkrila da li u Beogradu ima zaraženih virusom Zapadnog Nila

Mere zaštite su opštepoznate

  • 4
Komarac

Foto: Pixabay

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su u Beogradu, ali do sada nema obolelih građana, potvrdila je za RTS Violeta Rakić, epidemiolog, Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

- Najčešće se oboljenja od ovog virusa registruju u drugoj polovini jula i u avgustu - rekla je Rakićeva i dodala da je ovo jedan od načina da se skrene pažnja građanima kako da se zaštite.

Prema njenim rečima, mere zaštite su opštepoznate.

- Izbegavanje svih područja gde je aktivnost komaraca pojačana, šume, reke, močvare, pogotovo uveče i u zoru. Potrebno je koristiti širu odeću, a da na otkrivenim delovima tela koristimo zaštitu u vidu krema - navela je Rakićeva.

Navela je da oboljenje protiče kod velikog broja ljudi bez simptoma i to u 80 odsto slučajeva, međutim kod 20 odsto mogu da se pojave simptomi u vidu temperature, umora, zamora, osipa.

- U manje od jedan odsto mogu da se pojave ozbiljni simptomi bolesti poput meningitisa encefalitisa, naglog gubitka svesti, koma, i to su stanja koja zahtevaju hospitalizaciju - istakla je epidemiološkinja.

Napominje da je od 2012. do do 2020. godine registrovano više od 1.000 slučajeva, kao i da 2020. nije bilo registrovanih slučajeva, kao ni ove godine do ovog trenutka.

Ako građani primete veliki broj komaraca mogu da prijave Gradskoj čistoći.

Video: Ubod komaraca izgleda mnogo užasnije nego što pretpostavljate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dddd

    6. jul 2021 | 09:49

    A sta je sa ostatkom Srbije? Samo u Beogradu ima komaraca?

  • laki

    6. jul 2021 | 10:59

    Idemo vakcinacija ko se ne vakcinise na jesen umire biće puna groblja oni su tu da brane ovaj narod i tako dalje ratatatata! Komedija ste više!

  • Toni

    6. jul 2021 | 10:20

    U nemackoj cujem jutros navalili azijski komarci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA