≫ 

Patrijarh Porfirije: Niko te neće poštovati, ako ne poštuješ sebe i svoje

Patrijarh Porfirije je ukazao da ne može neko biti svetski, a da nije svoj

  • 0

"Neka nam je srećan i blagosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i zastave. Bog je stvorio svakog čoveka i svaki ljudski rod po svojoj slici i prilici. A bog je savršeno jedinstvo i savršena zajednica u ljubavi tri ličnosti, oca i sina i svetoga duha. To što je bo čoveka stvorio po svojoj slici i prilici zapravo znači da ga je pozvao da zaživi u meri u kojoj je to moguće božanski način postojanja i jedinstva i zajednice različitih ličnosti i da takav način života učini sopstvenom realnošću u vremenu i večnosti", rekao je patrijarh SPC Porfirije večeras u Beogradu, na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na Savskom trgu kod spomenika Stefanu Nemanji.

- Čovek može da spozna sebe, svoju opštost i svoju posebnost tek u međusobnom prožimanju sa drugim ljudima. Da ima mogućnost da raste i daruje sebe drugome, ali i da se obogaćuje drugim. Zato ne čudi da je prvi blagoslov božiji upućen ljudima bila zapovest o porodici, ostaviće čovek oca svoga i majku svoju i prilepiće se svojoj ženi i biće dvoje jedno. Porodica nije data da bude cilj sam po sebi, nego da bi bila konkretno učilište u kojem se učimo izgrađivanju jedinstva u različitosti i ljubavi prema drugome - rekao je patrijarh Porfirije.

Moramo upoznati sebe i upoznati svoje. Ne mogu nam drugi, kroz svoje interpretacije naših dela reći ko smo mi. Jedinstvo porodice i naroda ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima, na tome da se zatvorimo u sebe i odvojimo od drugih, jer bismo tako bili u konfliktu sa njima. Kako je rekao, na tako zasnovanim ciljevima jedinstvo bi se pretvorilo u svoju suprotnost i vratilo nam se kao bumerang i razorilo nas.

Patrijarh Porfirije je, takođe, ukazao da ne može neko biti svetski, a da nije svoj. Tek kad si upoznao sebe, kad si jedno sa svojim narodom, stekao si instrument kojim ćeš upoznati svet.

- Niko te neće voleti ni poštovati ako ne voliš i ne poštuješ sebe i svoje - poručio je Porfirije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA