Roditelji dece iz vrtića, koja su u karantinu, imaju jednu obavezu: Ako se prekrši izolacija, sledi kazna

Kao što smo već objavili, dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv, ne mora u karantin

  • 2
Traženi su i komercijalisti, menadžeri, vaspitači predškolske dece Foto: Shutterstock

Roditelji čija se deca nalaze u karantinu u trajanju od 14 dana zbog kontakta sa zaraženim detetom, a što je poslednjih nedelja često sa mališanima koja idu u vrtić, dužni su svakodnevno da se javljaju nadležnom zavodu u toku trajanja ove mere, radi praćenja zdravstvenog stanja.

Telegraf.rs je u par navrata pisao o tome da su državni vrtići u Beogradu počeli da raspuštaju decu, pa to ponekad budu i cele grupe, a zbog kontakta sa detetom kome je potvrđen kovid 19. S obzirom na to, roditeljima su počela da stižu rešenja Ministarstva zdravlja, odnosno sanitarne inspekcije u kojima se objašnjava kakve obaveze imaju, ali i kakve kazne slede ukoliko se mera karantina prekrši.

U rešenju u koje je Telegraf.rs imao uvid, a koje je stiglo na ime jedne majke čije dete pohađa beogradski vrtić, navodi se da svakodnevno treba da se javlja Gradskom zavodu za javno zdravlje.

- Lice iz tačke 1 ovog rešenja (a odnosi se na majku), kome je doneta mera ograničenja kretanja, dužno je da se svakodnevno u periodu trajanja naložene mere javlja nadležnom zavodu, institutu za javno zdravlje, prema mestu boravka, radi praćenja zdravstvenog stanje na adresi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, na broj telefona 011-2078-607, svakog radnog dana u periodu od 7 do 14 časova - navodi se u rešenju.

Dodaje se da nadležni zavod dužan da obavesti sanitarnu isnpekciju o licima koja se u skladu sa ovim rešenjem nisu javila radi praćenja zdravstvenog stanja.

Kako je prošle nedelje objašnjeno za Telegraf.rs u Gradskom zavodu za javno zdravlje mera karantina sprovodi u skladu sa „Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, član 31 i 31a i sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u Srbiji Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut.

- Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv - objašnjavaju za Telegraf.rs u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slučaju ostali ukućani ne stavljaju u karantin.

- Ukoliko dete nema ko da čuva jedan od roditelja ima pravo na bolovanje - dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Inače, kako se dodaje u rešenju, ukoliko se ne postupi po rešenju, tačnije ukoliko se prekrši mera karantina, za osobu kojoj je izdato rešenje predviđena je novčana kazna.

- Ukoliko lice kojem je ovim rešenjem naložena mera ne postupi u rokovima, pod uslovima i na način određen rešenjem, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena je kazna za prekršaj fizičkog lica u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara uz preduzimanje Zakonom predviđenih mera za neizvršenje predmetnog rešenja - navodi se u rešenju sanitarne inspekcije koje se dostavlja roditeljima čija deca moraju da budu u izolaciji od 14 dana.

Gak: Beogradski vrtići neometano rade

U beogradskim vrtićima u poslednjoj nedelji septembra potvrđeno je 78 obolele dece od kovida, što je 0,13 odsto upisanih mališana, izjavio je danas za Tanjug sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak ističući da je situacija mirna i pod kontrolom.

- To nisu alarmantne brojke i vrtići neometano funkcionišu -  istakao je Gak u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, trenutno je zaražen 101 zaposleni, što je 1,12 odsto od ukupnog broja, kao i 355 roditelja.

Kada je reč o dolaznosti, Gak kaže da je tokom septembra u proseku bila 48,7 odsto, tačnije u više od 300 beogradskih vrtića bilo je prisutno 28.220 dece.

- To znači da je manje od polovine dece dolazilo redovno, što je i očekivano u vreme epidemije", navodi Gak, dodajući da je u normalnim okolnostima prosečna dolaznost u septembru oko 60 odsto.

(Telegraf.rs)  

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    6. oktobar 2021 | 22:33

    Tako i treba...

  • Vesna

    6. oktobar 2021 | 23:20

    E to treba svima automatski slat koji su pozitivni na PCR testu i uneti kao takvi u sistem.Ako ih neko vidi da nidu u izokaciji i prijavi onda i da krivicno odgovaraju. Koliko ljudi šeta sa koronom i nije u izolaciji 14 dana i ugrozavaju druge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA