≫ 

Tinejdžera (16) udarila struja na vagonu u Ripnju, zadobio opekotine na 40 odsto kože

Ovo je već šesti slučaj u ovoj godini da su se nesreće dogodile kao posledica strujnog udara iz kontaktne mreže * Kroz kablove kontaktne mreže iznad pruge prolazi struja jačine od 25.000 volti

  • 16
Decak strujni udar, voz, pruga, železnica, šine Foto-ilustracija: Shutterstock, RINA

Na pružnom prelazu Klenje u Ripnju došlo je do nesreće, kada je struja udarila tinejdžera (16) dok je navodno bio na vagonu, saznaje Telegraf.rs. Na lice mesta su izašle policija i Hitna pomoć. Kako saznajemo, tinejdžer iz Ripnja je na 40 odsto kože pretrpeo opekotine. 

- Došlo je do strujnog udara, ekipe su na terenu - rekli su nam iz preduzeća "Infrastrukture železnica Srbije".

Kako saznajemo, tinejdžer je prevezen u bolnicu u Tiršovoj.

Kako je saopštilo preduzeće "Infrastrukture železnice Srbije", dečak je teško povređen danas u 16.10 sati u železničkoj stanici Klenje, od strujnog udara iz kontaktne mreže, kada se popeo na vagon teretnog voza, koji se nalazio na trećem staničnom koloseku.

"Sa mesta nesreće Hitna pomoć je odvezla dečaka, koji se nakon strujnog udara nalazio u izuzetno teškom stanju, ali je davao znake života. Pored Hitne pomoći, na mesto nesreće odmah su izašli pripadnici MUP-a, kao i železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja.

- Ovo je već šesti slučaj u ovoj godini da su se nesreće dogodile kao posledica strujnog udara iz kontaktne mreže, koja se nalazi iznad železničke pruge. U tim nesrećama, samo u ovoj godini, nastradale su dve osobe, a pet osoba je bilo teško povređeno i sa velikim opekotinama. Od tog broja, dve nastradale i dve teško povređene osobe su bili maloletnici - navode.

U periodu od 2016. do danas dogodilo se 33 nesreća kao posledica strujnog udara na prugama u Srbiji, a u njima je nastradalo 13 i teško povređeno 23 osoba. Polovina od broja poginulih i povređenih osoba su bila maloletna lica.

Struja od 25.000 volti

Kroz kablove kontaktne mreže iznad pruge prolazi struja jačine od 25 hiljada volti, i penjanjem na železničke vagone ulazi se u strujno kolo koje može biti udaljeno i po nekoliko metara od kontaktne mreže. To dovodi do strujnog udara, koji se gotovo po pravilu završava tragično ili sa izuzetno teškim povredama i velikim opekotinama.

„Infrastruktura železnice Srbije“ je apelovala da se niko ne penje na železničke vagone, jer na taj način ugrožava život, da se niko ne kreće po pruzi i da se poštuju upozorenja na opasnost od visokog napona koja postoje u svim železničkim stanicama.

To je jedini način da se ovakve nesreće i tragedije izbegnu. Železnica ne može da ogradi tri i po hiljade kilometara svojih pruga, ne može da isključi struju u stanicama, niti bilo kakvo fizičko obezbeđenje može da spreči ovakve nesreće, navodi se u saopštenju.

Video: Ženu udarila struja od 22.000 volti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo pitam

    6. oktobar 2021 | 17:43

    Dokle deco? Pa jel vam nisu na nauk ostali sto su istu gresku uradili? Zarad cega? 🤔

  • ❓❗

    6. oktobar 2021 | 18:00

    Opet?! Šta je sa ovom decom? Zar nisu nikada čuli kako prolaze ti koji se penju na vagone? Ili je i to neki 'izazov'?

  • tea

    6. oktobar 2021 | 17:34

    sta je ovoj omladini samo se penju po vagonima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA