KOTEŽ: Roditelji strahuju da antena nad školom izaziva rak!

Zračenje koje emituje ta antena 20 puta je slabije nego zračenje mobilnog telefona. To smo postavili da bi deca imala internet, ali ako su roditelji u strahu, premestićemo antenu, kažu u opštini Palilula

  • 0

Nakon teksta da je na krov osnovne škole “Vasa Pelagić” u Kotežu postavljena antena mobilne telefonije na samo dva metra od učionica u potkrovlju zgrade, roditelji, zabrinuti za zdravlje svoje dece, javljali su se redakciji Telegrafa u strahu da antena svojim zračenjem može da izazove rak!

Stručnjaci tvrde da na duge staze nijedna količina zračenja nije zanemarljiva. Aleksandar Nešković, profesor Elektrotehničkog fakulteta, za Telegraf kaže da cela stvar nimalo nije naivna i da je treba detaljno ispitati.

- Iznenađen sam da je antena uopšte stavljena na školu, s takvim stvarima se ne treba igrati, jer u slučaju da je zračenje iznad dozvoljene granice, višesatni boravak u neposrednoj blizini može biti rizičan. Ipak, jedino merenjem moguće je utvrditi nivo zračenja, jer je bitna i sama pozicija antene struktura zgrade i mnogo drugih stvari - objašnjava Nešković.

S druge strane, Nenad Đurđević, portparol opštine Palilula, za Telegraf kaže da nije u pitanju antena nekog od mobilnih operatera, već antena za bežični internet. Đurđević poručuje i da nema razloga za strah.

- Zračenje koje emituje ta antena 20 puta je slabije nego zračenje mobilnog telefona. To smo postavili da bi deca imala internet, ali ako su roditelji u strahu, premestićemo antenu - ističe Đurđević.

On dodaje da nisu u pitanju nikakve nezakonite radnje već da je opština Palilula odvojila određenu svotu novca i od firme "Nord union" kupila radio-uređaj koji je postavljen na školu kako bi đaci, ali i svi koji su u krugu od kilometra od škole mogli da koriste internet potpuno besplatno.

(M. Lazić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA