≫ 

Novi napad na Prajd info centar: Muškarac uleteo, pa lomio inventar i pretio zaposlenima

Ovo je bio 13. napad na Prajd info centar od 2018. godine

  • 0

Prajd info centar saopštio je danas da je ponovo polomljen inventar u kancelariji u Kralja Milana i da je to učinio muškarac koji je i pretio zaposlenima.

Pozvali su predstavnike vlasti da javno osude kontinuirane napade na Prajd info centar i da jasno kažu da su posvećeni borbi protiv diskiminacije i nasilja LGBTI+ građana.

U saopštenju se navodi da se incident dogodio juče oko 19 časova, kada je muškarac upao u prostorije Prajd info centra i počeo da lomi inventar. Na stranivi nevladine organizacije Da se zna, objavljen je i snimak upada u Prajd info centar.

Obezbeđenje Prajd info centra izbacilo je muškarca napolje, ali je on potom nastavio da šutira izlog i vrata i da preti ljudima koji su se u tom trenutku nalazili u prostorijama centra. Zaposleni su odmah pozvali policiju koja je došla i ubrzo uhapsila osobu koja je pretila. 

Pozivajući se na nezvanične informacije iz policije, Prajd info centar je saopštio da je muškarac ubrzo pušten na slobodu.

Dodaje se da je ovo 13. napad na Prajd info centar od 2018. godine, od kada se kancelarija nalazi na trenutnoj lokaciji, kao i da nijedan od prethodnih 12 slučajeva nije do kraja procesuiran.

U saopštenju podsećaju da će od 12. do 18. septembra Beograd biti domaćin EuroPride-a, najvažnije godišnje LGBTI+ manifestacije u Evropi, te da je uloga države da osigura i garantuje bezbednost i lokalne LGBTI+ zajednice i desetina hiljada posetilaca.

Posebno se ističe da je LGBTI+ zajednica u Srbiji izložena višestrukoj, sistematskoj diskriminaciji, a njeni pripadnici često žrtve nasilja.

Biće podneta krivična prijava

Policija će podneti prekršajnu prijavu protiv 20-godišnjeg muškarca koji je sinoć oko 19 sati ušao u Prajd info centar i lomio inventar, saopštili su iz MUP Srbije.

Kako objašnjavaju, on se sumnjiči da je nogom udario ulazna vrate i ušao, a sa police bacio i polomio staklenu šolju, ali nikog nije fizički napao. Policija ga je brzo uočila i uhapsila u Knez Mihailovoj ulici.

Nakon konsultacije sa tužilaštvom, policiji je naloženo da donese izveštaj o tom događaju, a dusija za prekršaje se izjasnio da se protiv 20-godišnjeg mladića podnese prekršajna prijava u redovnom postupku po Zakonu o javnom redu i miru.

Video: Snimak crtanja grafita Ratka Mladića: Grupa momaka išarala izlog Prajd info centra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA