Posle zaražavanja 137 učenika na rekreativnoj nastavi oglasio se i Zavod "Timok": Preduzeli su 4 koraka

SB Banjica u Sokobanji je pod epidemiološkim nadzorom ZZJZ "Timok"

  • 0
Dete, devojčica, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Povodom slučaja kada je 137 učenika i troje nastavnika OŠ "Jovan Miodragović" obolelo od norovirusa na rekreativnoj nastavi u Sokobanji, Zavod za javno zdravlje "Timok" obaveštava da se prati zdravstveno stanje svih osoba smeštenih u SB "Banjica" u Sokobanji. 

SB "Banjica" u Sokobanji je pod epidemiološkim nadzorom ZZJZ "Timok" i stanje svih zaraženih od norovirusa se prati.

U prethodnom periodu, registrovani su slučajevi obolevanja dece sa stomačnim tegobama.

- Na osnovu prijave lekara SB "Banjica" u noći 17/18. 5. 2022. trideset i jedno dete je imalo tegobe od strane želudačno - crevnog trakta (povraćanje pojedini i proliv, a neka od dece i povišenu telesnu temperaturu). Na osnovu kliničke slike, kao i prethodnog epidemiološkog ispitivanja, najverovatnije se radi o virusnoj etiologiji bolesti, koja se širi kontaktnim putem (boravak dece u zajedničkim prostorijama, celodnevno druženje, gustina smeštaja, pogoduju prenošenju infekcije) - za Telegraf.rs obaveštavaju iz ZZJZ "Timok".

Zavod za javno zdravlje, "Timok“ Zaječar je, kako kažu, dana 16. 5. 2022. godine, na osnovu Ugovora izvršio redovno uzorkovanje pripremljene hrane i briseva u SB Banjica u Sokobanji. Mikrobiološke analize uzorka pripremljene hrane pokazuju odsustvo Enterobacteriacea, Salmonella species i Listerija monocytogenes. Mikrobiološke analize briseva sa ruku zaposlenih u kuhinji, radnih površina, posuđa i pribora za jelo pokazuju prihvatljiv nivo kontaminacije za Enterobacteriacea i ukupan broj aerobnih kolonija.

Ističu da, imajući u vidu da su deca i nastavnici pomenute škole, 18. 5. 2022. napustili objekat, nije moguće obaviti epidemiološko istraživanje i uzorkovanje biološkog materjala za laboratorijsko ispitivanje, ali da je Stručna ekipa ZZJZ "Timok" je izvršila sistematsku dezinfekciju svih prostorija SB "Banjica".

Napominju da je o svemu navedenom obaveštena Republička sanitarna inspekcija i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, kao i da je u slučaju pojave simptoma kod ostale dece potreban pregled izabranog pedijatra.

Kako je postupio GZJZ

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje je 19. maja elektronskim putem obavešten od kolega iz Zavoda za javno zdravlje Timok iz Zaječara o obolevanju 19 dece sa stomačnim tegobama iz OŠ Jovan Miodragović, a koja su boravila u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji.

Gradski zavod za javno zdravlje Foto: Mateja Beljan

- Istog dana, naš Centar je započeo sa epidemiološkim istraživanjem pri čemu smo utvrdili da se od 12. do 19. maja desila epidemija gastrovirusne infekcije izazvana noro virusom, u kojoj je ukupno oboleleo 137 učenika i sedam nastavnika. U kliničkoj slici obolelih dominirali su povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja - rekla je Maris.

Video: Norovirus je izuzetno zarazan

Ona je napomenula da je ovo oboljenje izuzetno impulsivno, naglo nastaje i da može delovati dramatično, ali jako kratko traje, simptomi se završavaju u okviru jednog ili dva dana, ali može izazvati naročito kod manje dece dehidrataciju, pa je zbog toga veoma važno da tokom ovakvih simptoma uzimamo dovoljno tečnosti.

Sva deca su dobro i oporavljaju se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA