Najslađa trka održava se 5. juna na Ušću: Pored patika vlasnika tapkaće i 4 šapice njegovog psa

Staza je duga 2 kilometra, a učešće je moguće samo sa jednim psom

  • 0
Trka pasa i vlasnika Foto: Promo

Beograđane uskoro očekuje nas još jedna trka, ali ovaj put trčaće i kućni ljubimci. U pitanju je Prva trka sa psima koja će se održati u nedelju 5. juna u Parku Ušće.

- U pitanju je timska trka, gde tim čine jedan čovek i jedan pas. Kako bi zadržali zabavni karakter događaja, odlučili smo se za stazu od samo dva kilometra. Takođe, ne postoje obavezujući uslovi vezano za opremu za trčanje. Svi mogu neometano učestvovati na trci koristeći opremu za psa koju i inače koriste u svakodnevnoj šetnji - najavila je Martina Laskač, direktorka rekreativnog trkačkog kluba Capital Crew Belgrade.

Iako je takmičarski karakter trke ovde u drugom planu, obezbeđene su nagrade za prva tri mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Svi prisutni su pozvani da na dan trke učestvuju u sakupljanju hrane i opreme za pse za Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda BETA. Svaka granula znači!

Pored hrane, učesnici će moći da doniraju sve tipove opreme za pse, igračaka, lekova. Udruženje u svakom trenutku ima preko 50 životinja o kojima brine, obezbeđuje im sigurno mesto za boravak, hranu i medicinsku negu dok ne nađu svoj trajni dom i porodicu.

Miloš Jević, profesionalni trener pasa iz kinološkog društva 5Zona i sam je maratonac.

- Kao neko ko je istrčao i polumaraton sa svojim psom, zaista mogu da kažem da trčanje sa psom može biti pravo uživanje. Stalno sa sobom imate partnera, koji ne priča ne zamajava vas, a i uvek prarti vaš ritam. Trku sa psima bih preporučio svim vlasnicima pasa. Preduslov je naravno da pas bude zdrav, a distancu od dva kilometara oni pređu i u šetnji. U krajnjem slučaju, možete kombinovati trčanje i šetnju - kazao je Jevtić.

Organizatori apeluju da pas mora biti na povodniku tokom trajanje cele trke. Ukoliko pas trči sa ogrlicom, to znači više kontrole za vlasnika, i onda je cilj da pas i čovek trče jedan pored drugog. Ukoliko vas pas vuče i to vam odgovara, i to je ok, ali onda se savetuje korišćenje ama za psa umesto ogrlice, i elastičnog povodnika za trčanje koji se vezuje oko struka trkača. Obe opcije su u sasvim redu.

Postoji i par pravila kojih se učenici moraju pridržavati, te sledeće nije dozvoljeno:

- Učešće na trci bez psa

- Učešće na trci sa dva ili više pasa

- Učešće na trci bez povodnika

Poznato je da redovno bavljenje fizičkom aktivnošću ima brojne blagodeti za zdravlje čoveka, ali i ima i za psa. Posebni benefiti trčanja sa psom leže u tome što pas na ovaj način sigurno dobija dovoljno fizičke aktivnosti, provodi dodatno vreme sa svojim vlasnikom, a sve se održava na otvorenom. Za početak nije potrebno nikakvo posebno ulaganje u opremu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA