≫ 

Divljina se "uvukla" u Beograd: Zbog zmija spuštaju roletne, zastrašuje zavijanje šakala, špartaju i lisice

Uglavnom ove životinje nisu opasne po ljude

  • 20
Lisica zmija nutrija šakal Foto: Pixabay

Na beogradskom asfaltu sve je više kućnih ljubimaca, što sa gazdama što, napuštenih, ali malo - malo se na ulicama grada zateknu i raznorazne divlje životinje - šakali, lisice, zmije. U  naselju Vojvode Vlahovića tako se pojavila prava najezda zmija. Lisice koje su tražile hranu su snimljene na čak tri lokacije, dok su se nutrije pojavljivale češće na Savskom keju.

Zavijanje šakala je takođe plašilo stanovnike prestonice. A razne ptice karakteristične za prirodu, odavno su se odomaćile na krošnjama, terasama i krovovima. Otkud sve ove divlje životinje u glavnom gradu Srbije?

U julu mesecu stanari zgrada u beogradskom naselju Vojvode Vlahovića prijavljivali su slučajeve pojavljivanje zmija na svojim terasama.

Novica, stanar jedne od zgrada u naselju, odveo nas je tada do njegove garaže koja se nalazi prekoputa njegove zgrade i tvrdio je da se tu nalazi stanište zmija.

- Prošle godine sam sreo zmiju veličine dva metara, ove godine sam najurio jednu zmiju koja je bila dugačka metar i po. Iz tog gustog šiblja one nekada izađu, a moje kuče u kavezu zalaje i najavi njihovu posetu. Kada sretnem zmiju uzmem drveni prut i ona odmah pobegne. Dešava se da se zmije nekada spuste dole do prometne ulice i građani kada ih vide od straha spuštaju roletne. Tamo dole i kod naše stambene zgrade, konkretno naše garsonjere, pojavile su se zmije, ali one su male - ispričao je on tada za naš portal.

On nam je tada ispričao da zmije nisu opasne i da se generalno plaše čoveka i da je problem zemljište veličine tri hekatara, a u njemu gusto šiblje, koje se nalazi pored njegove garaže i koje se redovno ne održava.

Kako stručnjaci kažu, u Srbiji postoji deset vrsta zmija, ali otrovnica u gradovima nema.

Lisice se pojavile na tri lokacije u Beogradu

Tokom ove i krajem prošle godine viđene su tri lisice na tri lokacije u Beogradu. Najpre, u novembru prošle godine, snimljena je lisica kako uveče trčkara nasred Autokomande i zbunjuje vozače, zatim je u aprilu snimljena lisica u krugu Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović", a poslednji snimak je nastao u maju kada je jedna lisica preturala kontejner ispred Četvrte beogradske gimnazije.

Najpre je na Autokomandi Beograđane iznenadio neverovatan prizor, jer su ugledali lisicu kako trčkara posred ulice.

Na snimku se videlo kako ova životinja usred noći na prometnoj ulici zaobilazi kola i pritom skreće u drugu ulicu.

U aprilu mesecu lisica je snimljena u krugu Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović".

Lisica je prvo ispred ulaza u bolnicu grizla karton, a potom se šetala po dvorištu.

Treći snimak lisice se pojavio u maju mesecu, kada je jedna lisica ispred Četvrte beogradske gimnazije, vidno izgladnela, uhvaćena kako skače po kontejnerima u potrazi za hranom.

Pretpostavljalo se da ima mladunce, zbog čega i jeste tako mršava, i da upravo zbog toga tako hitro traži hranu.

Da nije u pitanju ista lisica, već da su različite jedinke, potvrdio je tada za naš portal, Direktor Veterine Beograd, Budimir Grubić.

- Dešava se da se lisice dezorijentišu i da zalutaju u grad. Kada pogledamo gde su sve lisice viđene: Autokomanda, KBC "Dragiša Mišović" i Četvrta beogradska gimnazija, videćete da se u blizini ovih mesta nalaze šume. Lisice takođe znaju gde se nalaze kontejneri. Verovatno im pokažu "mame" i "tate" i one ih prate u stopu do mesta hrane. One na taj način navrate povremeno - izjavio je Budimir Grubić.

On je rekao da su lisice plašljive i da su samo u prolazu, te da nema nikakve potrebe da ih čovek nasilno tera od sebe.

Šakali plaše građane u Kaluđerici i Mirijevu

U Pančevačkom ritu ljudi tokom sumraka čuju uznemirujuće zavijanje, jer se u ovom kraju mogu sresti šakali. Takođe, građani beogradskih naselja, poput Kaluđerice i Mirijeva nisu pošteđeni urlikanja ovih divljih životinja. Oni su postali inverzivna vrsta, imaju od deset do petnaest kilograma, zdepasti su i hrane se sitnom divljači. Pre oko dvadeset godina su se spustili sa Karpata i migrirali su ovde.

Iz Eko-Pančevačkog rita rekli su za Telegraf.rs da šakali ne ugrožavaju običnog čoveka i da oni beže od ljudi, ali građani se boje jer oni zavijaju i ispuštaju uznemirujuće zvuke.

- Oni puštaju stravične i uznemirujuće zvukove. Obično to rade u sumrak, dakle u periodu između dana i noći. Oni se na taj način dozivaju. U takvim trenucima čovek ne može da bude ravnodušan prema njima - rekli su iz ovog udruženja.

Oni tvrde da šakali vrlo često napadaju mladunce, poput mladunaca zeca i fazana kao i ostalu nejač. Oni su lešinari jer jedu razne vrste lešina.

Nutrije se najviše kupaju na Savskom keju

Nutrije se najviše pojavljuju na Savskom keju, a poslednji put je nutrija viđena u ponedeljak, kada je izašla iz reke, a potom je grickala hranu, dok je sve to snimljeno u blizini jednog splava i šetališta.

Takođe, prošlog septembra nutrija je uslikana i u blizini Pupinovog mosta gde se brčkala.

Nuutrije su uslikane i u Krnjači, gde su se kupale zajedno sa labudovima koji su motrili na svoje mladunce.

Krnjača životinje Foto: Ivan Blagojević

Kako je za Telegraf.rs tada objasnio biolog Mirko Šević, u Srbiji uglavnom i mogu da se vide na Novom Beogradu.

- Nutrije su kod nas invazivne životinje. Nekada ih je bilo svuda po Srbiji jer su se brzo razmnožavale. Bilo je pitanje da li će da ugroze obalska staništa jer jedu trsku i kidaju je, kopaju, potkopavaju i uništavaju obalu. Ipak, u poslednje vreme ih je kod nas ostalo malo i ima ih samo u okolini Save i Dunava kod velikih gradova. U prirodi gotovo da ih nema - rekao je Šević.

Nutrija je jedan od najkrupnijih glodara na svetu. Dužina tela varira između 35 i 65 centimetara, dok je rep dugačak od 25 do 45 centimetara. Teške su od četiri do devet kilograma, ali su registrovane i nutrije teške 14 kilograma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    19. avgust 2022 | 22:59

    Najveca divljina u bg su kosovari,da se ne lazemo.Pustite vi ove jadne zivotinje na miru.

  • Ivan

    19. avgust 2022 | 23:41

    Unistili im staniste zbog kapitala i sad se bune.Moraju i zivotinje negde da borave.

  • Nikolas

    19. avgust 2022 | 23:23

    ZIVOTINJE SU GLADNE I TRAZE HRANU U GRADU U KONTEJNERIMA A ZMIJE ZBOG VRUCINA SIRE SVOJA STANISTA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA