≫ 

Ikar je raširio krila nad Dorćolom: Ovako izgleda statua koja je danas otkrivena kod Vazduhoplovne akademije

Statua Ikara zamenila je Jastreba koji je bio na tom mestu

  • 7
Ikar Foto: Vazduhoplovna akademija

"Jastreb" koji je "poletao" iz dvorišta Vazduhoplovne akademije na Dorćolu "sleteće" u Vršac, a na mestu gde se nekada nalazio avion, danas je osvanula prelepa statua Ikara, saznaje portal "Telegraf.rs".

Neće, tako, biti "gužve" u saobraćaju - avion neće "nadletati" tramvaje, već se iznad ove dorćolske gungule elegantno nadvija Ikar, moćno mitsko biće, simbol vazduhoplovstva.

Avion "Jastreb" će ići u Vršac, Foto: Mateja Beljan

- Statua Ikara zameniće Jastreb koji je bio na tom mestu. Taj avion koji je nekada bio na tom mestu otići će u Vršac u Pilotsku akademiju koja je sada deo Vazduhoplovne akademije - kazali su nam u ovoj ustanovi.

Ikar Ovako izgleda nova statua Ikara, Foto: Privatna arhiva

Podsećamo, ove godine primećeno je da avion, koji je privlačio pažnju na uglu ulica Tadeuša Košćuška i Bulevara vojvode Bojovića više ne stoji na postolju, ali početak nove školske godine obeležiće iznenađenje.

Ikar Ikar u Zemunu, Foto: Telegraf

Statua Ikara je impozantna i razlikuje se od one poznate verzije koju imamo prilike da gledamo na veličanstvenoj zgradi Komande vazduhoplovstva u Zemunu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤔

    5. septembar 2022 | 13:16

    Ovo je izgleda opet, rešenje vajara iz Smedereva, prijatelja večitog? I opet lično viđenje umetnika? Moralo li je? Beograd postaje izgleda, drugo Skoplje po spomenicima na svakom ćošku, bespotrebno.

  • Boža zemunac

    5. septembar 2022 | 11:18

    A šta je sa Ikarom u Zemunu i Domom vazduhoplovstva koji propada još od bombardovanja.

  • Bojan

    5. septembar 2022 | 17:36

    Jastreb je simbol prirode i života. Kao prvo skidanje starog spomenika je jedno podrugivanje uopšte kulturi a drugo stavljati nešto iz mitologije i legende je sramno. Očekujem uskoro spomenik miki mausa ispred neke važne institucije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA