Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednji snimak i slike slonice Tvigi: Posetili smo je u petak, ništa nije ukazivalo da će da nas napusti

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Tvigi je bila heroj mnogih detinjstava"

  • 4

Slonica Tvigi mirno je stajala u svojoj slonari, živahno mahala surlom i repom. U petak, kada smo posetili Zoo vrt, ništa nije ukazivalo na to da će za samo tri dana da stigne vest da je više nema.

Bila je veoma stara i ko zna koje su je muke morile tog dana kada smo je snimali. Nije odavala bolove, izgledala je kao i svaka stamena starica koja se ne predaje.

Snimali smo je baš kako bismo napravili priču o njoj i aligatoru Muji, dva najstarija "penzionera" Zoo vrta.

Znalo se da je ušla u, za svoju vrstu, pozne godine - imala je 58. Bila je i bolesna, ali, ipak, u dobrom stanju, toliko da su još dva-tri dana posetioci mogli da joj se dive, slikaju je i snime.

Neko vreme slonara će biti prazna - Tvigi, koja je došla 1990. bila je sama u svom delu vrta.

"Kada pričamo o najstarijim životinjama u Zoološkom vrtu, naravno, ne možemo da zaobiđemo slonicu Tvigi, pošto je ona najočiglednija i najveća, po mnogo čemu je najupečatljivija životinja. Slon je svakako jedna od onih tradicija po kojima je ovaj zoološki vrt poznat i nema ih mnogo u regionu.

Tvigica je jedna stara beogradska dama koja je zanimljiva zbog mnogo toga, izmeđuostalog zbog pedikira i manikira koje redovno radimo, što je zanimljivo, videti ekipu s posebnim alatima, ili videti je sa svojim kupkama koje dobija leti. I, naravno, jesenja poslastica svih nas, da gledamo Tvigi kako jede lubenice, bundeve, koje dođu u sezoni", pričao je za "Telegraf" biolog Kristijan Ovari.

Ove jeseni neće biti poslastica za Tvigi.

"Pripala mi je izuzetno neprijatna situacija da potvrdim da nas je jutros napustila naša slonica Tvigi", ispričao nam je Ovari samo tri dana kasnije.

Ne zna se tačan uzrok smrti, stručnjaci Veterinarskog fakulteta tek će raditi obdukciju.

"Tvigi je bila heroj mnogih detinjstava, odrastanja i lepih uspomena. Slon je životinja koja uvek zauzima posebno mesto, ne samo u zoo vrtu, nego i srcima svih nas.

Bila je veoma mala kada je ostala siroče, bila je u raznim zoo vrtovima, pa čak i u cirkusu. Kada je došla kod nas, u ta nesretna vremena, svi smo bili srećni, jer je dobila svoj stalni dom. Kada je reč o ovoj situaciji, jasno je da sve što se rodi mora i da umre. Ona je već ušla u neke godine gde nema nazad. Nama ostaje praznina koju pokušavamo da popunimo, kao i lepa sećanja", zaključio je Ovari.

Kaže, pamtiće je po radosti koja ju je opčinjavala samo kada joj donese dvopek.

Mujo je najstariji

Definitivno najstarija životinja i rekorder po dužini života u zatočeništvu za svoju vrstu je aligator Muja.

"To je naš izvorni, originalni aligator, koji je bio ovde od 1936. godine, kada je Zoološki vrt osnovan, pa do današnjih dana. Preživeo je svašta u svom životu: bombardovanja, nemire... i jedini nedostatak našeg aligatora je što ne može da priča, inače bi bio fantastični pripovedač i svedok svih tih društvenih epoha i događaja koji su toliko zanimljivi. Ali, nema veze, mi njega volimo i ovako u tišini", ispričao nam je Kristijan Ovari.

(Telegraf.rs)

Video: Slonara je prazna, nema više legendarne Tvigi: Posetili smo Beo zoo-vrt i ugledali tužnu sliku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    4. septembar 2023 | 21:02

    daj bože da nikada više ni jedan slon ne doživi to mučenje da živi u bilo kom zoološkom vrtu, ni u beogradskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA