Vreme čitanja: oko 3 min.

Kuće u Zemunu tonu posle pucanja cevi, zabranjen boravak u dva stana: Pukotine rastu, čuje se jezivo krckanje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dvorište je puno dece i zabrinutih komšija

  • 2

Čuje se neprestano krckanje, a pukotine su svud naokolo - na dvorišnom betonu, zidovima kuća, na plafonu... Kroz jednu veliku pukotnu na zidu prodrla je i dnevna svetlost. Sleganje tla u Novogradskoj ulici u Zemunu, verovatno nakon pucanja vodovodne cevi, ugrozilo je najmanje tri porodice.

"U ovom dvorištu živi pet porodica, ali za sada su tri ugrožene. Mi stanujemo ovde 32 godine i nikada nije bilo ni nagoveštaja ovakvom problemu...", priča nam Radmila Lakić.

Ali, voda je našla put i temelji su popustili. Dvorište je puno dece i zabrinutih komšija.

Najugroženija je stara kuća koja se nalazi do same ulice i najbliže cevi koja je u četvrtak pukla. U toj kući opasno je i boraviti i nadležni su zabranili korišćenje objekta. Novija kuća u dvorištu, u kojoj Radmila stanuje, takođe je puna pukotina. Iz predostrožnosti isključena je i struja u svim ugroženim objektima.

"Voda se pojavila u četvrtak i to su komšije prijavile 'Vodovodu'. Od subote su počele da se dešavaju vidne promene na kući, najpre da opada malter. U ponedeljak više nisam mogao da otvorim vrata, a kuća je počela vidno da se urušava", priča komšija Slobodan Milošević.

Tada su već bile ekipe "Vodovoda" na terenu. Obratili su se, kaže, i inspekcijama, ali su shvatili da je situacija alarmantna i pozvali su i policiju. Od tada na kući je zalepljena policijska traka, naložena je obustava radova, struja je isključena, a Slobodan je morao da se iseli s porodicom.

Kuća je ulegla 20 centimetara, a svi strepe šta će se dogoditi narednih dana.

Manje dramatično, ali ipak nezgodno je i u susednoj zgradi, na parceli pored. Ljudi koji borave i rade u njoj nemaju bojazan da bi moglo da dođe do rušenja, ali ih pukotine brinu, a vrata ka ulici više ne mogu da otvore.

Inspektori zabranili korišćenje dva stana

Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju izvršila je inspekcijski nadzor dana 14. 11. 2023. godine na predmetnoj lokaciji.

"U pitanju su tri objekta sa šest stanova. Uviđajem na licu mesta, građevinska inspekcija je utvrdila da je neposredno ugrožen objekat na kućnom broju 43 koji se sastoji od dva stana. Odmah je usmeno naložena zabrana korišćenja tog objekta i u toku dana će biti doneto rešenje kojim se zabranjuje korišćenje navedenog objekta. Ostavljen je poziv za vlasnike ostalih objekata u cilju daljeg utvrđivanja činjeničnog stanja. Takođe, naloženo je zapisnikom građevinskog inspektora JKP Beogradski vodovod i kanalizacija da preduzimaju sve mere bezbednosti pri vršenju iskopa", odgovor je ove gradske službe.

Šapić: Utvrdićemo ko je kriv za havariju u Novogradskoj ulici

Predsednik privremenog organa Aleksandar Šapić, odgovarajući danas na pitanje novinara ko će snositi odgovornost za havariju na vodovodnoj cevi u Novogradskoj ulici, rekao je da će grad učini sve što je neophodno da se pomogne građanima i da će utvrditi ko je odgovoran za to.

"Sve gde je grad Beograd načinio grešku ili bilo koja služba grada, iako ja zaista ne mogu da znam na svakom nivou šta ko radi, ali moram da podnesem odgovornost. Svakako da ćemo da vidimo šta se tačno desilo. Ko je koga obaveštavao, da li su ili nisu bile reakcija određenih gradskih službi", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Nestajanje starog Beograda: Tajna ruševine u centru prestonice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Postar

    15. novembar 2023 | 15:16

    Da se ljudima naprave nove kuce o trosku drzave i to hitno.

  • Dejan

    15. novembar 2023 | 15:50

    A nisu zabranili nelogičnu gradnju. Dokle i gde više. Nije infrakstruktura to ne moze da podrzi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA