TELEGRAFOV VREMEPLOV: Zašto je poplavela "Dejtonka" (FOTO)

Čuvena NIS pumpa u Bulevaru Mihajla Pupina, podignuta 1995. godine, nedavno je obojena u plavu boju, u okviru modernizacije benzinskih stanica

  • 2

Jedan od neformalnih simbola Beograda i ne baš sjajne političke slike s kraja 20. veka svakako je "Jugopetrolova" pumpa u Bulevaru Mihajla Pupina. Popularna "Dejtonka" godinama je bila prepoznatljiva po impozantnoj "arhitekturi", ali i po boji. U međuvremenu, kako su se na čelu države promenile "boje", i ova stanica je promenila svoju spoljašnjost.

Podignuta 1995. godine, "Dejtonka" je bila pokušaj, s jedne strane, "Jugopetrola" da pokaže svoju veličinu ali i da izađe iz okvira izgradnje tipskih benzinskih stanica. S druge strane, manje vidljive, strane ovo je bio i pokušaj države da narodu, ograničenom vizama i sankcijama, pokaže svoju snagu.

Benzinska stanica je ime dobila po Mirovnom sporazumu kojim je završen rat na teritoriji Bosne i Hercegovine, a koji je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine

U međuvremenu, imopzantni "Jugopetrol" je propao, pa je pomoć stigla od "majke Rusije". Srpskog naftnog giganta kupio 2009. godine ruski "Gazprom neft". Iako privatizacija srpskih firmi nije novost već godinama, ova je ipak po nečemu posebna. Naime, u okviru modernizacije i brendiranja prostora, koje je započelo u avgustu ove godine, na veliko iznenađenje Beograđana, "Dejtonka" je promenila boju. Postala je plava.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kasijus

    21. oktobar 2012 | 11:08

    Jugopetrol nije propao... Samo je prodat...

  • parker

    21. oktobar 2012 | 10:09

    Neverovatno je kako od uobicajenih stvari zelite da pravite senzaciju,plavo je zastitna boja gazproma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA