Vreme čitanja: oko 2 min.

Obeležen Dan sećanja na žrtve Prihvatnog logora Zemun

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Liturgiju je služio episkop toplički Petar, a događaj je organizovalo Udruženje građana ”Jadovno 1941” i sveštenstvo zemunskog manastira svetog Arhangela Gavrila, uz podršku Gradske opštine Zemun

  • 0
Zemunsko groblje Foto: Mateja Beljan

Dan sećanja na žrtve Prihvatnog logora Zemun obeležen je danas u Hramu Manastira Svetog Arhanđela Gavrila u Zemunu liturgijom žrtvama, a potom i litijom od Hrama do Jevrejskog groblja.

Liturgiju je služio episkop toplički Petar, a događaj je organizovalo Udruženje građana ”Jadovno 1941” i sveštenstvo zemunskog manastira svetog Arhangela Gavrila, uz podršku Gradske opštine Zemun.

Na mestu zajedničke grobnice 6.500 žrtava, Srba na teritoriji bivše Nezavisne Države Hrvatske koja se nalazi na Zemunskom groblju, Episkop Petar sa sveštenstvom služio je pomen.

"Mi smo narod u čiji duhovni indentitet je utkan krst i stradanje. Imali smo generacije onih koji su dobrovoljno stradali, čak onih koji su radosno odlazili u smrt. U nekim momentima mi svi stradamo i gledamo neka stradanja, u kojima ne vidimo nikakav smisao, i to je ono što je najteže i gde se poljulja i vera, i gde prosto doživimo taj udarac najžešće", rekao je episkop Petar.

Kako je rekao, Bog čega se seća, to ostaje u večnosti i to će pobediti.

''I zato je bez obzira iz ove perspektive kada se sećamo ovih strašnih stradanja koje je zadeslilo ove nevine žrtve, iz perspektive vaskrslog Hrista i znamo da smo pobedili", rekao je episkop Petar.

Bez obzira na sve i to što smo svedoci raznih stradanja, istakao je, pa i ovoga za koje se vrši današnji spomen, mi ipak znamo da je, kako je naveo, konačna pobeda Božija.

"Zato se molimo danas, za večan spomen onih kojih se Bog seća, i oni će živeti večno, čak iako naše sećanje otupi, Božije neće. Mi smo tu da se pomolimo, da pamtimo, da se sećamo, da se nadamo, da tugujemo, ali i stovremeno i da se radujemo. To je pravoslavni osećaj radosna tuga. Gospod neka bude u milosti i svima nama", rekao je episkop.

Predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić rekao je da sećanjem na žrtve znači da one i dalje žive.

"Moramo se sećati, da nam se to nikada više ne ponovi. Isotrija nas uči kakve stvari se dešavaju i šta se sve može desiti. Stoga na ovom mestu, sa organizatorima današnjeg događaja ćemo razgovarati da se ovaj spomenik napravi većim, ponosnijim kako bi se ovde što više u narednim godinama okupljaji ljudi i svim ovim nevinim žrtvama odavali počast. Slava im i hvala", rekao je Gajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA