NEMOGUĆA MISIJA: Naplaćivanje štete od pada ledenica

Naknadu štete treba tražiti prvo od skupštine stanara, a ako to ne prođe, zahtev treba podneti protiv same zgrade

  • 0

Šanse da naplatite štetu od pada ledenica sa zgrade na auto u Srbiji su zasad samo teoretske. Tačnije, uputstvo za rešavanje ovog učestalog problema postoji, ali, istini za volju, deluje kao da je izletelo iz neke Domanovićeve satire, te ne izgleda baš kao da ćete iz tog problema izaći kao pobednik.

Naime, prema objašnjenju čelnika iz Udruženja "Iusta", oštećeno lice može naknadu štete ostvariti od stambene zgrade sa koje se sručio led i prouzrokovao štetu na autu, tako što će zahtev za naknadu štete adresirati na tu zgradu. Međutim, ako skupština zgrade ne prizna osnov i visinu štete, tužbu za naknadu štete treba podneti protiv stambene zgrade, a ne protiv njene skupštine, budući da skupština zgrade nema status pravnog lica.

S druge strane, ako ste pomislili da odustanete od posla sa zgradom i njenim stanarima, i pokušate da nadoknadite štetu po osnovu obaveznog ili kasko osiguranja, ni tu se nećete bolje provesti, jer šteta nije nastala iz saobraćaja već je direktna posledica neodržavanja stambene zgrade u smislu propuštanja obaveze stanara da se ukloni led sa stambene zgrade. To nas navodi na zaključak da oštećeno lice ima samo teoretsko pravo da nadoknadi štetu po osnovu kasko osiguranja, ali i da se rešavanje ovog problema na bilo koji od ponuđenih načina zapravo svodi na teoriju.

(K. V. / Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA