STIŽU POLJACI: Pogledajte nove autobuse koji dolaze u Beograd (FOTO) (VIDEO)

Nova vozila na ulicama Beograda imaće rampe za invalide, klimatizaciju i video-nadzor sa po sedam kamera u svakom vozilu

  • 16

VELIKI BRAT U GSP-U! Novi autobusi poljske firme "Solaris", koji bi već tokom leta mogli da se nađu na ulicama Beograda, imaće video-nadzor, rampe za invalide i sistem za klimatizaciju.

Kako su za Telegraf objasnili u Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd", reč je o "Solarisovim" autobusima vrste Urbino 18, sa Euro 5 motorima i potrošnjom od 56 litara na 100 kilometara.

- Na drugim vratima će imati rampu za invalide, svako vozilo će biti opremljeno unutrašnim video-nadzorom sa sedam kamera, a imaće i elektronsku kontrolu sistema za kočenje i sistema za daljinsko praćenje vozila. Pošto je ceo vozni park GSP-a žut, i ovi autobusi će biti žute boje sa plavom trakom. Kada je o enterijeru reč, podovi će biti sivi, a plafoni beli i svetloplavi, dok će sedišta biti teget boje - kažu u ovom preduzeću.

Kapacitet ovih vozila je 45 mesta za sedenje i 100 za stajanje.

Ugovor o nabavci ovih vozila potpisan je 8. marta u Starom dvoru, a potpisali su ga v. d. generalnog direktora GSP Nebojša Ćeran i članica Upravnog odbora za prodaju i marketing kompanije "Solaris" Malgoržata Olževska. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ambasador Poljske Andžej Jašonovski, gradski sekretar za saobraćaj Bojan Bovan, predstavnici kompanije "Solaris", kao i predstavnici sindikata "Sloga" i Samostalnog sindikata GSP "Beograd".

- Posao koji smo započeli pre malo manje od godinu dana danas privodimo kraju. Kao i prvog dana, apsolutno stojim iza odluke o kupovini 200 autobusa, uz pomoć sredstava EBRD, jer Beograđani više ne mogu da čekaju, da se voze vozilima koja ne zadovoljavaju osnovne uslove prevoza u Beogradu - rekao je gradonačelnik.

ĐILAS: IKARBUS I FAP DA SE UDRUŽE

Gradonačelnik Beograda pozvao je srpske fabrike autobusa "Ikarbus" i "FAP" da zajedno sa beogradskim vlastima i uz pomoć Vlade Srbije dođu do projekta kupovine sto solo autobusa od domaćih proizvođača. Kompanijama je poručio da je Srbija isuviše mala za dve firme koje proizvode autobuse, te da je zbog toga logično da se ove dve fabrike udruže, dogovore šta koja od njih može da uradi u procesu proizvodnje i da tako pokažu jedinstvo u privredi ne samo Beograda, već i Srbije.

- Sa iskustvom koje oni imaju, uz pomoć Vlade Republike Srbije i grada Beograda siguran sam da možemo doći do prozvoda kojim ćemo mi u Beogradu biti zadovoljni, a koji može da bude i konkurencija "Solarisu" na nekim drugim tržištima, što i jeste naša želja. Kada dobijemo sve nove autobuse, onda ćemo imati evropski standard u vozilima, srpsku cenu karte, ali moraćemo da imamo i evropski način ulaska u ta vozila i plaćanja karata, jer bez toga GSP, sa 6.000 zaposlenih, neće moći da obavlja funkciju koju mu je Beograd poverio - poručio je Đilas.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    13. mart 2013 | 16:57

    "Kapacitet ovih vozila je 45 mesta za sedenje i 100 za stajanje"... Kod nas je kapacitet 45 mesta za sedenje i 300 za stajanje...

  • Dutch

    13. mart 2013 | 16:52

    Placa grad i Gsp Beograd,kakve veze ima tvoj grad ili selo sa tim.

  • Vlada

    13. mart 2013 | 16:46

    Vazno u Bg a ostatak Srbije nije bitno. Bruka i sramota. Placa ostatak da se voze beogradjani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA