SPREČENA KATASTROFA: Reka u Grockoj očišćena od mazuta (FOTO)

NIS je poslao četvoročlanu ekipu specijalista zaposlenih u Bloku Prerada u okviru Rafinerije nafte Pančevo da saniraju posledice izlivanja mazuta iz rezervoara u krugu te fabrike u Grockoj

  • 0

Ekipe stručnjaka Naftne industrije Srbije sanirale su posledice curenja mazuta iz kruga fabrike u Grockoj koja je u sastavu ''Voćarskih plantaža" i tako sprečile ekološku katastrofu širih razmera.

NIS je poslao četvoročlanu ekipu specijalista zaposlenih u Bloku Prerada u okviru Rafinerije nafte Pančevo da saniraju posledice izlivanja mazuta iz rezervoara u krugu te fabrike u Grockoj.

- Upućen je čamac, skimer, uređaj sa svojevrsnim češljevima kojima se sa površine vode skidaju ulja i masnoća, upijajuće krpe, disperzanti i specijalna sorbiks barijera, koja sprečava dalje širenje mazuta kroz rečni vodotok Dunava - rekao je direktor Direkcije za poslove zaštite i bezbednosti u Bloku Prerada u Rafineriji Pančevo Radosav Despotović.

On je istakao da radnici NIS-a, koji su došli upomoć, uspešno rade na sanaciji posledica izlivanja mazuta.

Generalni direktor "Voćarskih plantaža" Žarko Radenović tvrdi da je nepoznato lice, i pored obezbeđenja koje se 24 sata nalazi u krugu "Voćarskih plantaža", ušlo u taj kompleks i skinulo ventile sa tanka u kojem se nalazio talog od mazuta, najverovatnije sa namerom da te ventile ukrade.

- Taj talog je iscureo kroz pukotine, i pored bazena i boksa koji se nalaze oko tanka, i ušao u reku Gročicu koja je udaljena 10 metara od tanka, a talog, koji se brže rastvara od mazuta, u vodi se brzo rastvorio i tu rečicu zagadio u dužini od oko dva kilometra - rekao je Radenović, i dodao da su preduzete mere da bi se sprečilo da mazut dopre do Dunava.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA