LEKARI, TAKSISTI, ĐUBRETARI: Ljudi koji sve praznike provode radno!

Novogodišnje i Božićne praznike radno provode lekari Hitne pomoći, zaposleni u GSP-u i "Gradsoj čistoći". Za zaposlene u "Vodovodu i kanalizaciji", EDB-u, "Beogradskim elektranama" ne postoje praznici, a ove dane radno provode i taksisti. Mnogi od njih tom prilikom ne zarade ništa više, nego što bi zaradili uobičajenim danima

  • 16

Nekim ljudima, veče kada se proslavlja Nova godina, Badnje veče ili Božić, običan je radni dan. Osim što kolegama požele sve najbolje u predstojećoj godini, dan im se po malo čemu izdvaja od ostalih.

Novu godinu provode radno oni koji će vas, nakon proslave, bezbedno odvesti kućama, oni koje ćete pozvati ako se povredite ili preterate sa pićem, kao i oni koji se brinu da li će ceo grad imati struju, vodu ili grejanje.

Lekarima Hitne pomoći, rad za praznike ubraja se u redovna dežurstva i oni za to ne primaju nikakvu dodatnu finansijsku nadoknadu.

- Ne postoji mogućnost zamene dežurstva bez odobrenja direktora i zamenika direktora. Radi se po rasporedu. Niko se ne buni jer svakoga u njegovom radnom stažu "zakači" dežurstvo za praznike. Radi se po smenama, normalno, nema za nas subote i nedelje, kao ni praznika - kaže portparolka Hitne pomoći, dr Nada Macura.

U vreme praznika, rade i vozači GSP-a, oni koji će neke od vas, posle burne proslave, odvesti kućama. Gradski prevoz odvijaće se po redu vožnje koji određuje Direkcija za javni prevoz.

- Po kolektivnom ugovoru preduzeća, za rad na dan državnih praznika, svakom radniku se plaća uvećana dnevnica od 140 odsto. Znači, ne samo vozači, već i svi koji rade u operativi, garažama, na terminusima, oni u dežurnim službama, dobijaju uvećane dnevnice - kažu u Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd".

Iako se na doček najčešće ide taksijem, često se dešava da praktično sva vozila budu zauzeta, pa je najpametnije da taksi pozovete 10-15 minuta ranije. Što se tiče povratka kući, možete samo da se pouzdate u "ludu" sreću da će u jednom trenutku proraditi preopterećene mreže, pa ćete moći da pozovete neko udruženje ili da ćete na nekog slučajno naleteti na ulici.

- Interesovanje je ogromno, a vozači koji rade te noći, u principu, zarade nešto više nego što bi inače zaradili. Svako ko abnormalno mnogo zaradi, taj ne radi valjano i po taksimetru, i može zbog toga da bude kažnjen. Najdrastičnija mera je isključenje iz udruženja i prijava inspekciji, koju udruženje šalje po službenoj dužnosti - kaže Vlada Ivetić iz Žutog taksija.

Posle novogodišnje noći, u proseku, bude uklonjeno oko desetak kubika otpada. Najviše posla bude na teritoriji opštine Stari grad, odnosno na Trgu republike, Zelenom vencu i u okolnim ulicama, u Skadarliji... Za sve to će se pobrinuti radnici "Gradske čistoće". Oni na ulice, zbog bezbednosti, izlaze tek kad se raščisti gužva, kako bi Beograd i posle proslava osvanuo čist i uredan.

- JKP "Gradska čistoće" radi 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. Visina dnevnice za rad na državni ili verski praznik koji je neradni dan, regulisana je u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom preduzeća, što znači da su tada dnevnice više za 150 posto od uobičajenih - navode iz "Gradske čistoće".

Rade i zaposleni u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" jer u svakom trenutku snabdevaju preko milion i po Beograđana vodom za piće, a kako bi svima u novogodišnjoj noći bilo toplo, potrudiće se radnici u JKP "Beogradske elektrane". Tokom novogodišnjih i Božićnih praznika u ovom preduzeću radi i uobičajan broj zaposlenih, koji, prema ustaljenoj proceduri, imaju smenska dežurstva. Zaposleni u ovim preduzećima, ipak, imaju pravo na uvećanu zaradu za rad na državni ili verski praznik, za koji je zakonom predviđeno da se ne radi.

Novogodišnji i Božićni praznici su sasvim normalan radni dan i za zaposlene u EDB-u.

- Ukoliko mi ne bismo radili, Beograd ne bi imao struju. Zaposleni koji rade tih dana ne primaju nikakvu nadoknadu jer je u pitanju smenski rad. Za nas nema praznika. Jedina služba koja neće raditi su šalterski službenici i to 1, 2. i 7. januara. Tim danima će i operateri u Informativnom centru raditi od 9 do 19 sati - navode u EDB-u.

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    2. januar 2014 | 16:39

    A vozaci hitne pomoci , a medicinsko osoblje???Vazno da su lekari

  • Rasa

    2. januar 2014 | 16:29

    Ја радим у једној државној установи (заводу) у којој државни празник није плаћен, а немам право ни на дан за славу јер је један од директора јачи од свих закона, а тражити правду значи и отказ.

  • direktor

    2. januar 2014 | 16:40

    Konobari obezbedjenje itd.. Pa??? Ko im je kriv sto nisu advokati mora da se radi !!! Nova godina ko nova godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA