≫ 

I SRBIJI PRETE STRAVIČNI ZEMLJOTRESI: Kraljevo najugroženija meta!

- Ono što je poznato jeste činjenica da se zemljotresi dešavaju na mestima gde su već udarili jednom, odnosno ponavljaju se. To pravilo važi za sve, pa tako i kada je u pitanju Kraljevo - poručio je zamenik direktora RSZ-a Branko Dragičević

  • 13

U roku od samo nekoliko sati, glavni grad Makedonije, Skoplje, pogodila su tri zemljotresa, od kojih je jedan bio 5,4 Rihterove skale, a stanovnici ove prestonice se i dalje sećaju potresa iz 1963. godine, koji je bio 6,1 Rihterove skale i u kojem je nastradalo više od 1.000 ljudi. Poslednji zemljotres u Srbiji koji je odneo ljudske živote zabeležen je 2010. u Kraljevu, kada su dve osobe poginule, a povređeno 180 građana.

U ZEMLJOTRESU POVREĐENO OKO 50 OSOBA: Makedonci sa prelomima ruku, nogu i posekotinama primljeni u bolnice

Kako kaže zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ) Branka Dragičevića, potresi koji su se dogodili u Skoplju osetili su se i na jugu Srbije.

- Osetilo se u regionu, pogotovo u južnoj Srbiji, i naročito na višim spratovima u Nišu. Potresi su se osetili i u Valjevu, čak i u Beogradu - rekao je Dragičević za "Alo!", a na pitanje da li Srbiji prete novi potresi, kaže:

- Ono što je poznato jeste činjenica da se zemljotresi dešavaju na mestima gde su već udarili jednom, odnosno ponavljaju se, tako da je realno da se i na ovim prostorima ponovo dogode, kako u Skoplju tako i negde u Srbiji. To pravilo važi za sve, pa tako i kada je u pitanju Kraljevo, ali bilo bi iluzorno da prognoziramo sada kada će ponovo udariti zemljotres, jer je to nemoguće. Ono što možemo da uradimo jeste da se što bolje zaštitimo i pripremimo za te nove zemljotrese, a imamo primer iz Italije šta se dešava kada to ne uradite. Rušili su se objekti koji su stari, loše održavani i nedovoljno adaptirani, i puno ljudi je stradalo.

Ipak, kada je reč o mogućnostima novih potresa na Balkanu, Dragičević kaže:

- Sigurno možemo da očekujemo podrhtavanje i smirivanje tla u narednim danima, u nekim naknadnim udarima. I pre glavnog udara, koji se dogodio juče u 15.10, desila su se dva zemljotresa manjeg inteziteta.

(Telegraf.rs / Izvor: "Alo!")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dz

    12. septembar 2016 | 10:36

    Kraljevu ne treba zemljotres,ono je u raspadu i ovako.

  • Драган

    12. septembar 2016 | 10:11

    Ви нисте нормални,склони сте да пишете све и свашта само да би ушли у кадар не размишљајући уопште за народ,па шта ви мислите и ја живим у околини БГ али није он свети град заобилажења.

  • Viktor

    12. septembar 2016 | 09:37

    "osetio se cak i u Beogradu" ???? Kakva je ovo konstatacija?? Mislite da u Bg nece nikad!! A da,Bg na vodi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA