Od 1. januara ukidaju se i smanjuju carine na hranu

Od 2014. stupa na snagu odredba Prelaznog trgovinskog sporazuma po kojoj Srbija smanjuje ili potpuno ukida carine za prehrambene proizvode iz EU. Sniženje nameta na juneće, svinjsko i živinsko meso, dok za proizvođače sira ostaje zaštita.

  • 8

Ukidanje carina na hranu najsnažnije će pogoditi male poljoprivrednike. Ovako bi se najkraće moglo opisati šta očekuje srpske proizvođače i prerađivače od 1. januara, kada se smanje i ukinu carine na većinu prehrambenih proizvoda iz EU.

Tako će, recimo, carina na juneće meso sa 15 biti smanjena na 12, a na svinjsko i smrznuto živinsko meso na devet odsto. Carina na feta sir i kačkavalj biće smanjena sa 15 na 10,5 odsto, dok carina na mleko uopšte više neće postojati.

- Naši proizvođači će se naći u trci sa Karlom Luisom koji je u savršenoj formi, a oni imaju samo veliku želju. Proizvođači nisu spremni za takvu liberalizaciju i subvencije tu ništa neće pomoći, jer poljoprivrednici svake godine dobijaju novac po hektaru, a ne po prinosu ili po tome koliko su unapredili proizvodnju. Naši proizvođači su usitnjeni, sa starom mehanizacijom i gaje prevaziđene sorte. Novac je tu najmanji problem, jer mora da postoje sistem, plan i ideja šta ćemo raditi. - kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu.

Naši proizvođači, naime, na početku neće osetiti veliku razliku, jer će kupci još neko vreme biti vođeni željom da kupuju domaće. Međutim, Prelazni sporazum se sprovodi jednosmerno i Srbija izvozi samo osnovne prehrambene proizvode, a uvozi sve.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    24. decembar 2013 | 10:34

    Nko o igledno ne kapira da ne treba EU nama, niti bilo kojoj drugoj drzavi kao sto je to Ukrajina, Danska, Svajcarska, Norveska.... Itd... Dakle, NE TREBA NJIMA EU... Nego EU trebaju takve drzave tj bilo kakve... Gde bi drugde mogla EU da izvoI nego sa prividnom paralazom "dodjite u nas savez da vam bude bolje" ali ustvari, to je samo laz - njima trebamo mi kako bi mogli plasirati svoje proizvode i tako nas uciniti jos zavisnijim od njih sve do trenutka kada bude dve tri sile dovoljno jake i velike, da potcine ceo savez eu

  • frodo

    24. decembar 2013 | 10:40

    Pa tako se radi sa kolonijama i paradajz-republikama. Šta ste očekivali, da bogati osnivaju kolonije i postavljaju marionetske vlade da bi kolonije procvetale i obogatile se? Ali nema žalbe, 12 godina smo to već imali a onda smo na izborima rekli - hoćemo još malo to isto.

  • igorb

    24. decembar 2013 | 12:28

    Sve sto je valjalo je unisteno bombardovanjem 1999 a ono sto je preostalo je prodato u pljackaskim privatizacijama.Sada je na udaru poljoprivreda i srpski seljak.Kada slome srpskog seljaka i domacina slomljena je i Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA