Voždovac proslavio krsnu slavu: Svečana povorka išla od Hrama do zgrade opštine (FOTO)

- Svim Voždovčanima želim da čestitam opštinsku slavu i poželim srećnu i uspešnu narednu godinu - rekao je predsednik opštine Aleksandar Savić

  • 0

Gradska opština Voždovac obeležila je svoju krsnu slavu Sveti apostol Andrej Prvozvani i Dan opštine.

DANAS JE VELIKA SLAVA, KOJU SLAVE SRBI PLAVE KRVI: A znate li zašto je ovaj SVETAC razapet na krst?

Svečanost je počela u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio vladika Arsenije, vikarni episkop i izaslanik patrijarha, u pratnji hora Hrama. Po završetku liturgije, čelnici opštine Voždovac, zajedno sa velikim brojem sugrađana, krenuli su u svečanoj povorci litije od Hrama do zgrade opštine Voždovac.

U holu Opštine vladika Arsenije i sveštenici Hrama obavili su obred rezanja slavskog kolača i osvećenje žita, a posle slavskog obreda, održana je svečana sednica Skupštine GO Voždovac, na kojoj su uručene povelje počasnim građanima.

Svečana sednica Skupštine počela je državnom himnom i recitacijama učenika voždovačkih osnovnih škola „Danilo Kiš“, „Bora Stanković“ i „Zmaj Jova Jovanović“ na temu „Zašto volim Voždovac“, koji su potom govorili i delove stihova iz Antologije beloruske poezije.

Foto: Gradska opština Voždovac Foto: Gradska opština Voždovac

Prikazanim video spotom predstavljeni su svi značajni rezultati koje je Gradska opština Voždovac realizovala u prethodnom periodu, sa ciljem što boljih uslova i kvaliteta života svih Voždovčana, kako u gradskom, tako i u podavalskom delu.

Svečanom skupu prvo se obratio predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić.

Foto: Gradska opština Voždovac Foto: Gradska opština Voždovac

- Želim da se zahvalim svima na dolasku na dan koji sa posebnim poštovanjem slavimo godinama - na našu slavu Sv. Andreja Prvozvanog i Dan opštine koji danas obeležavamo. Sveti Andrej nas sve priziva na održanje tradicije, na dobrotu i poštovanje večnih vrednosti. Svim Voždovčanima želim da čestitam opštinsku slavu i poželim srećnu i uspešnu narednu godinu - rekao je on i podsetio prisutne na sve kapitalne projekte koje je aktuelno rukovodstvo realizovalo i započelo u prethodnom periodu - iz oblasti komunalne infrastrukture, saobraćaja, školstva, zdravstva, „projekte o kojima prethodne vlasti nisu ni razmišljale, a koji su od vitalne važnosti za naš Voždovac“.

Foto: Gradska opština Voždovac Foto: Gradska opština Voždovac

- Sa ponosom mogu da istaknem tradicionalno prijateljstvo srpskog i beloruskog naroda, koje može da bude uzor drugim evropskim narodima. Tome je doprinela dobra međunarodna politika koju vodi naš premijer gospodin Aleksandar Vučić, a koju i naše rukovodstvo sledi kroz različite vidove saradnje. Opština Voždovac ima niz godina izuzetnu saradnju sa prijateljskom Republikom Belorusijom, koja je pružala humanitarnu pomoć i podršku Srbiji u vreme bombardovanja i zato želimo našim iskrenim prijateljima da se zahvalimo ovom prilikom. Upravo iz tog razloga mi na današnjoj svečanoj sednici Skupštine opštine sprovodimo donetu odluku i dodeljujemo javno priznanje - Povelju počasnog građanina Valeriju Briljovu - bivšem ambasadoru Republike Belorusije u Srbiji i Vladimiru Čuševu - ambasadoru Republike Belorusije u Srbiji, za njihovo humanitarno i političko delovanje - rekao je Savić prilikom uručenja povelja.

Foto: Gradska opština Voždovac

On je istakao da je inicijator ove plemenite ideje gospođa Marija Tišma, a zahvalnost izrazio i Dragomiru Kariću, narodnom poslaniku i dobitniku nagrade za lični doprinos unapređivanju odnosa između naše dve zemlje.

Predsednik Skupštine opštine Aleksandar Mirković pozdravio je uvažene goste i poželeo dobrodošlicu svima koji su uveličali ovaj svečani dan.

- Na pola našeg mandata ove godine odlučili smo da ispitamo da li je dobro sve ovo što radimo za naše građane, da li smo dovoljno uspešni, i da stavimo na tas sve što smo uradili u prethodnom periodu. Dobili smo poverenje građana da  nastavimo sa radom i sa uspesima koje i dan danas nižemo. Film o radu Opštine koji ste imali priliku da vidite je samo jedan u nizu dokaza da smo poverenje svih Voždovčana opravdali i da smo nastavili jednako uspešno da radimo - rekao je Mirković i izjavio da mu je najveća želja u 2017. godini da svi odbornici, bez obzira da li su pozicija ili opozicija, imaju samo jedan cilj, a to je interes građana Voždovca.

Foto: Gradska opština Voždovac Foto: Gradska opština Voždovac

On je potom obrazložio potrebu donošenja odluke na poslednjoj Skupštini o proglašenju počasnih građanina Voždovca.

- Iako su te 1999. godine bili kilometrima udaljeni od svojih domova i svojih bližnjih, sa nama su dostojanstveno delili dane i noći. Bili su na trgovima i mostovima, na granicama omogućavali da konvoji sa humanitarnom pomoći iz Belorusije dođu do Beograda i 78 dana, naša beloruska braća, delili sa nama sudbinu i bili Voždovčani. Na ovaj način želimo da sačuvamo od zaborava i da generacijama koje dolaze ostavimo u amanet da se uvek sećaju i uvek budu zahvalni prema svojoj braći koja su pokazala da su pravi prijatelji onda kada je najteže - zaključio je on.

Foto: Gradska opština Voždovac Foto: Gradska opština Voždovac

Ambasador Belorusuje, gospodin Čušev, se po prijemu Povelje počasnog građanina Voždovca zahvalio izrazivši čast i zadovoljstvo. On je svima čestitao slavu Sv. Andreja Prvozvanog, podsetivši da se ovaj svetac slavi i u ruskoj i beloruskoj pravoslavnoj crkvi, što znači da smo mi braća jer smo pravoslavni i sloveni, imamo o i ćirilicu i kulturne korene.

- Predložio sam predsedniku Opštine da Oktobarski rejon u Minsku bude pobratimljen sa opštinom Voždovac. Potpisivanje tog sporazuma može biti tokom uzvratnih dana Minska u Beogradu, na proleće - naveo je gospodin Vladimir Čušev.

Foto: Gradska opština Voždovac

U znak dubokog poštovanja, za sve dobro koje je stalno dolazilo iz bratske Belorusije profesor Nedeljko Radlović, generalni sekretar Srpskog lekarskog društva ovom prilikom je uručiio zahvalnicu Srpskog lekarskog društva - najstarije i najbrojnije strukovne organizacije - ambasadoru Belorusije.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ambasade Belorusije, narodni poslanici, predstavnici Grada Beograda, predsednici beogradskih opština, privrednici, građani Voždovca i drugi uvaženi gosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA