Uvek ste se pitali ko je tvorac testa opšte informisanosti? Profesor Oliver je glavni krivac, a evo šta kaže u svoju odbranu

Što se ovogodišnjih zadataka tiče, njihova izrada je uveliko u toku i trebalo bi da budu gotovi do početka juna

  • 3

Generacije zaplašenih svršenih srednjoškolaca kojima je plan da upišu neke od smerova na Filozofskom fakultetu, svake godine se suočava sa svojim najvećim strahom: da na prijemnom ispitu prođu test iz opšte kulture.

Mnogi ga ismevaju, ali ne odustaje: Aca filozof radi u "Gradskoj čistoći", a uskoro će i do master diplome. Sledi - doktorat! (FOTO)

Na pripremi čuvenih zadataka na koja kandidati u proseku odgovare sa 15, od ukupno 30 pitanja, poput "Šta znači SIRIZA?", "Za šta se u hrišćanstvu vezuje 1. januar?", "Koja je definicija Ojlerove konstante", radi profesor dr Oliver Tošković.

On je rekao da je izvor straha kod budućih brucoša upravo to što ovaj test ne može da se spremi iz knjiga kao neki drugi.

- Test opšte informisanosti hvata tu sposobnost ljudi da informacije koje se "u letu" zapamte, povežu ili eventualno kada nešto čuju, onda sami aktivno potraže nešto više o tome. Recimo baš prošle ili pretprošle godine postavili smo pitanje "Šta je SIRIZA?". Dakle jako aktuelni izbori i koalicija radikalne levice u Grčkoj, svi su pričali o tome i vide da je skraćenica, ali jako mali broj će da se zapita šta to znači i da ode da proveri. To je ono što bi test informisanosti trebalo da "hvata" - otkriva Tošković.

FOTO: Telegraf FOTO: Telegraf

Na testu se pored aktuelnih društveno-političkih tema mogu naći i pitanja iz matematike, biologije, hemije, ali i iz sociologije, istorije, psihologije, umetnosti, književnosti, likovne umetnosti, muzke, stripa, mitologije, sporta...

- Test uvek ima nekoliko jako lakih pitanja, nekoliko jako teških pitanja i puno onih srednje težine. Jako teško pitanje jedne godine "Za šta se iz hrišćanskih dogmi vezuje 1. januar?". Svi znamo da tada čekamo Novu godinu, ali zapravo niko nije pogledao šta piše u kalendaru, a to je dan obrezivanja Isusa Hrista. Na njega je odgovorilo svega oko tri-četiri procenata kandidata - kaže Tošković koji dodaje da na njegove nedoumice ipak najmanje deset odsto ispitanika treba da ume da odgovori.

Što se ovogodišnjeg testa tiče, njegova izrada je uveliko u toku i trebalo bi da bude gotov do početka juna.

Savet za njihovu pripremu, kako za kraj savetuje profesor, je da kandidati gledaju kvizove, prate dnevnu štampu i aktuelne vesti, kao i da razmišljaju i povezuju događaje iz proteklih godinu dana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenka

    10. maj 2017 | 09:00

    Zbog tog testa pre pet godina završila sam na drugom fakultetu.

  • čarls bronson

    10. maj 2017 | 22:01

    Gledao sam ga na TV,i naravno slušao. Nije mi ostavio baš povoljan utisak. Mislim da on ne zna kada je počela Oktobarska revolucija 1917.godine. U septembru ili u novembru ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA