13 godina od poraza Miloševića i uvođenja demokratije u Srbiju!

Prošlo je punih 13 godina otkako je lider SPS-a izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a, koji je tada osvojio 50,24 odsto glasova

  • 35

Navršava se 13 godina od kada je bivši predsednik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a. Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 glasova ili 50,24 odsto, dok je lider SPS-a osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Predsednički izbori 24. septembra 2000. su održani istovremeno sa lokalnim i izborima za savezni parlament. Ne želeći da prihvati poraz i prizna rezultate izbora, do tada vladajuća SPS i njen lider izazvali su postizbornu krizu, koja je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

Milošević je 11. marta 2006. umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu, gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Od uvođenja višepartiskog sistema 1990. SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore. Četiri godine kasnije, u martu 2004. manjinska vlada Vojislava Koštunice izabrana je uz podršku poslanika SPS.

SPS se vratila na vlast u julu 2008. ušavši u koalicionu vladu premijera Mirka Cvetkovića, koju su činile DS, SPS i G17 plus.

U toj vladi SPS je imao tri ministarska mesta, a predsednik stranke Ivica Dačić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova. Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je bila predsednica parlamenta.

Nekoliko meseci posle formiranja vlade, lideri socijalista i demokrata Ivica Dačić i Boris Tadić potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju.

U novoj koalicionoj vladi, formiranoj posle majskih izbora ove godine, lider SPS Ivica Dačić je predswdnik vlade i ministar unutrašnjih poslova. Toj partiji su pripala još tri minstarstva: za saobraćaj, zdravlje i prosvetu, nauku i tehnološki razvoj.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    24. septembar 2013 | 09:17

    Хахаха "демократије"?! Срећна вам "демократија" Срби, надам се да уживате и да вам и даље буде овако лепо. Па опет лупајте у шерпе и дувајте у пиштаљке! А сада вас нешто нема, мањи сте од маковог зрна?! А о "независним" медијима и слободи изражавања у овој "демократији" и да не говоримо.

  • Stefan

    24. septembar 2013 | 09:30

    Vrati se Slobo molim te !

  • Aca012

    24. septembar 2013 | 09:34

    Bilo je i tada lose...ali sada smo dno dna dotakli i sve sto je moglo da se unisti uspeli su....oduzeo bih im sve..tim postenim demokratama pa da rade kao 85% naroda u Srbiji za 20.000din i jos da bude podstanar...ali...vrana vrani ne kopa oci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA