10 godina čekanja na "pametna brojila": Samo ona mogu da reše greške na računima za struju

Prvi tenderi su propali, a EPS nema pravo da raspisuje nove javne pozive za dobavljače

  • 1

Umesto što EPS angažuje privatne firme da očitaju potrošenu struju, i za to ih posebno plaća, ugradnjom novih merača taj novac bi ostao ovom javnom preduzeću, a računi bi bili bez greške, piše Politika.

EPS MODERNIZUJE SRBIJU! Pametna brojila stižu u našu zemlju!

Ukoliko Elektroprivreda Srbije trajno želi da reši problem grešaka u očitavanju potrošnje struje, to može da učini samo ugradnjom pametnih brojila.

U tom slučaju potrošnja struje bi se čitala na daljinu, procenat grešaka bio bi minimalan, ili ga ne bi bilo, a građani ne bi stajali pred šalterima za reklamacije, smatra prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća.

- Ono što je takođe važno je što bi se na ovaj način stalo na put krađi struje zbog koje EPS trpi elike gubitke. Problem je što su EPS-u vezane ruke u tom pogledu, jer od kada su pre desetak godina propali prvi tenderi za ugradnju novih brojila i ceo slučaj je na sudu, ovo javno preduzeće nema pravo da raspisuje nove javne pozive za dobavljače - rekao je on za ovaj list.

Nova, pametna brojila ćemo čekati dok ovi sporovi ne budu rešeni.

Treba naglasiti da je reč o velikoj količini novca, jer je neophodno zameniti 3,5 miliona brojila.

Čitavu priču pronađite na sajtu Politike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    18. avgust 2017 | 16:26

    I nad pametnim brojilima postoji još neka caka ili način da se prevari sirotinja raja. Kod mene na pijaci je bar polovina digitalnih vaga naštelovano na makar -10% . Srbija je to , a na pijacama rade Srbi i iz SFRJ dijaspora i domoroci, koji su ipak malo pošteniji .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA