EPS MODERNIZUJE SRBIJU! Pametna brojila stižu u našu zemlju!

Nabavka preko 200.000 pametnih brojila predstavlja tehnološku promenu, a njihovim korišćenjem poboljšava se energetska efikasnost i smanjenjuje potrošnja struje

  • 12

U toku je tender koji je raspisala kompanija EPS za nabavku pametnih brojila i softverske opreme pomoću koje bi se vršila kontrola rada ovih brojila.

Nabavka preko 200.000 pametnih brojila predstavlja tehnološku promenu, a njihovim korišćenjem poboljšava se energetska efikasnost i smanjenjuje potrošnja struje.

Pored pametnih brojila, za implementiranje ovih promena neophodan je i hardversko-softverski sistem koji bi vršio kontrolu nad pametnim brojilima, kao i sistem za upravljanjem samih brojilima.

Iz EPS-a poručuju da se ta kompanija drži tenderske procedure i pravila Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čiji krediti, zajedno sa kreditima Evropske investicione banke, imaju vrednost 80 miliona evra za koje je garant Vlada Srbije i jednim delom se koriste za ovu nabavku.

Foto: EDB, Milena Đorđević Foto: EDB, Milena Đorđević

Softver bi se instalirao u pet centara u Srbiji. Na tenderu mogu da učestvuju i domaće i strane kompanije, a jedan od zahteva jeste da ponuđač ima iskustva u realizaciji sličnih projekata na evropskom tržištu.

Kako bi se ostvarilo najbolje rešenje za energetsku efikasnost u Srbiji, EPS mora da implementira najmoderniju tehnologiju, koja će imati ozbiljne garancije.

Na tenderu se zahteva da u jednoj ponudi ima najmanje dva proizvođača brojila.

Tender koji je raspisan u našoj zemlji za nabavku sistema za upravljanje pametnim brojilima sličan je tenderima koji se raspisuju i u ostalim evropskim zemljama.

Iz EPS-a poručuju da žele što veće učešće domaćih kompanija na ovom tenderu, koji nije samo namenjen za nabavku brojila, već i za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beranje

    28. februar 2015 | 15:36

    Presisa smo mi i Evropu.Zivim u Becu 20 godina ,nisam ni cuo za takva brojila.Struju placam tromesecno a ocitavam ja licno i posaljem stanje razglednicom,jednom godisnje i nemam nikakvih problema.Sta je ovo kod nas sa strujom ,cudo bozje.

  • Neko

    28. februar 2015 | 15:36

    Kako brojilo moze da smanji potrosnju?

  • Dag

    28. februar 2015 | 15:24

    Koliko ce ta "pamet", kostati ,pojedinacno domacinstvo?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA