Kako da Srbija ima rast BDP od 5%: Pet preporuka Svetske banke (FOTO)

- Projekcija rasta MMF-a od 3,5 odsto za iduću godinu nije dovoljna, mada je Srbija mnogo napredovala u odnosu na druge zemlje u regionu - rekao je Stiven Ndegva, direktor Kancelarije Svetske banke za Srbiju

  • 1

Direktor Kancelarije Svetske banke za Srbiju, Stiven Ndegva, izjavio je da Srbija može za 15 godina da udvostruči bruto domaći proizvod, za šta joj je potrebna nova strategija rasta, koju je u pet ključnih tačaka predstavio danas na 17. Ekonomskom forumu Srbije.

Iz dijaspore u Srbiju stiglo 2,7 milijardi evra u 2016. godini

- Rast jeste i treba da bude glavni cilj vlade... Projekcija rasta MMF-a od 3,5 odsto za iduću godinu nije dovoljna, mada je Srbija mnogo napredovala u odnosu na druge zemlje u regionu - rekao je Ndegva.

On je dodao da je Srbija sada na raskrsnici da odluči kojim putem želi da ide dalje kako bi izbegla zamke srednjeg rasta.

Prema preporukama Svetske banke, prvi među pet glavnih ciljeva za ubrzanje rasta trebalo bi da predstavlja smanjenje državnog udela u brojnim sektorima ekonomije - od transporta do farmacije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je, u tom kontekstu, naveo da su najvažnije kompanije u našoj zemlji u vlasništvu države, koje nisu efikasne ni profitabilne, a izlaskom države iz njih privukle bi se strane investicije i unapredilo njihovo poslovanje.

VELIKI NAMETI

Drugi cilj, kako je objasnio, treba da bude sačinjavanje inventara državne imovine nad nekretninama, jer sada ne postoji pregled svih nepokretnosti, zgrada, stanova, objekata, čiji je vlasnik država.

Ndegva je naveo da izrada novog poreskog sistema treba da bude treći ključni zadatak, pri čemu je pohvalio inicijativu vlade za oslobađanje startapova od poreza u prvoj godini rada, primetivši da su nameti vrlo visoki.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Takođe je istakao značaj ukidanja trgovinskih barijera kao četvrtu preporuku Svetske banke, ocenivši da je regionalno povezivanje dobar put u tom pravcu.

PAMETNO RASPOLAGANJE SUFICITOM

Peti cilj kome treba težiti kako bi se BDP udvostručio je stvaranje digitalne ekonomije, rekao je Ndegva, naglasivši da Svetska banka pruža punu podršku opredeljenju i aktivnostima srpske vlade na poboljšanju regulatornog okvira i stvarnju ambijenta za uspostavljanje digitalne privrede.

- To je osnov za trajan rast u naredih 15 godina - poručio je on.

Ndegva je napomenuo da je fiskalna konsolidacija u Srbiji dala rezultate, da Srbija ima suficit kojim treba pametno da raspolaže i da je vlada puno uradila na privlačenju stranih direktnih investicija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je u tom kontekstu podsetio da je Srbija napravila snažan skok na Duing biznis listi, kao i na to da je londonski Fajnenšel Tajms pozicionirao Srbiju na prvo mesto kao najbolju destinaciju za grinfild investicije, što, kako je rekao, “nije mali, već ogroman kompliment”.

- Srbija treba takođe da se agresivnije fokusira na izvoz, koji sada učestvuje sa 50 odsto u BDP-u, dok u drugim zemljama taj procenat ide i do 80 posto - zaključio je šef Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA