• 1

Koštice trešnje, ambrozija i ostale neverovatne stvari na koje se ljudi greju širom Srbije

- Sirovina za moju peć raste ispod prozora po celom polju, na sve strane je ima, pa zato nema razloga za brigu, bar iz moje perspektive - objašnjava jedan od "inovatora"

  • 1

U slučaju da ste od onih koji nemaju centralno grejanje, a da se niste snabdeli ogrevom za celu zimu i u dilemi ste da li da nastavite da se grejete kao do sada, podsećamo vas na koje sve načine možete to da učinite. Pored uobičajenog uglja, drveta, peleta i briketa, mnogi ne znaju kakve koristi mogu da imaju i od koštica voća, ali i od "neuništive" korovske biljke - fazanuše, odnosno ambrozije.

Grejanje sve veći udar na džep: Drvo skuplje za 15 odsto, u ponudi i ovo novo ekološko gorivo (FOTO)

Koje grejanje je najjeftinije ove godine: Evo da li je bolje da se grejete na pelet, drvo, ugalj ili briket (FOTO)

Pelet za grejanje od ambrozije

Rade Vujić iz Sitneša kod Srpca dosetio se kako da se jeftino i kvalitetno greje cele zime. On je nakon dve godine usavršio proizvodnju peleta od ambrozije. Ovaj poljoprivrednik iz srbačkog sela Sitneši, konstruisao je i stavio u upotrebu mašinu za pravljenje peleta od ambrozije.

- Pelet od ambrozije kojeg proizvodim pomoću postrojenja koje sam osmislio i napravio, košta 30 KM po toni. To je cena struje i ništa više. Ambrozije, biljke koju svi nastoje iskoreniti ali u tome ne uspevaju, ovde ima na sve strane. Dakle, sirovina za moju peć raste ispod prozora po celom polju, na sve strane je ima, pa zato nema razloga za brigu, bar iz moje perspektive - objašnjava ovaj vredni Srpčanin za agroklub.ba.

Foto: T NOW

Grejanje na koštice od višanja i trešanja

Za ovakvu vrstu grejanja se odlučuje relativno mali broj domaćinstava u Srbiji jer je neophodno nabaviti gorionik na pelet koji se montira na kotao za grejanje. Takav gorionik se, kako su nam objasnili u zrenjaninskoj firmi "CE-HID", specijalno za pelet košta između 95.000 i 120.000 dinara.

Naime, vlasnik ove firme mašinski inženjer Branislav Prohaska je prvi kupovao koštice od višanja da bi ih koristio za zagrevanje kuće.

- Potrebno je kupiti veliku količinu koštica i onda ih sušiti preko leta, što nekome može biti naporno. Najbolje je u gorionik stavljati i koštice, bilo grožđa, trešanja, šljiva, višanja... sa peletom, jer se stavljanjem samo koštica dešavalo da dođe do zagušenja pužnog transportera u gorioniku - kažu u zrenjaninskoj firmi.

Inače, kilogram koštica višanja i šljiva, spremnih za bio brikete košta oko 12 dinara (10 centi).

Drvo

Kubik ogrevnog drveta u Nišu staje od 4.500 do 5.000 dinara. U Beogradu je čak i skuplje - 5.800 dinara, a sa sečom i cepanjem 6.200 dinara.

Briket

Briket brže gori, ali je lakši za transport i manje prlja životni prostor. Spremljen i upakovan u vakum pakovanje, staje 23.000 dinara po toni.

Pelet

On je veoma popularan kod građana zbog cene i lake upotrebe. Pakuje se u džakove od po 15 kilograma. Cena je od 23.000 do 27.000 dinara za tonu.

Foto: Pixabay

Ugalj

Cene uglja variraju u zavisnosti od vrste, pa je tako za tonu "kolubare" dovoljno izdvojiti 7.500 dinara, "kostolca" 8.500, "kovina" 9.000... Tona "resavice" je u stovarištu ogreva "Beiskra" najskuplje i košta 17.000 dinara.

Daljinac

(S.Vasić)

Komentari

  • Nikola

    Ja se npr. grejem na stari pasulj... mora covek da se snalazi u teska vremena

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima