• 1

Žensko preduzetništvo u Srbiji: 34 odsto preduzetnika su žene, treba nam više devojčica u IT sektoru

- Žensko preduzetništvo je veoma važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena da uzmu sudbinu u svoje ruke - rekla je Brnabić

  • 1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije sa kojima je razgovarala o razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji.

Žene po povratku sa porodiljskog bolovanja u Srbiji dobijaju nižu poziciju i platu!

Brnabić, koja je jedina u regionu članica Saveta žena svetskih lidera Ujedinjenih nacija, rekla je da žensko preduzetništvo nosi više izazova nego muško, jer se od žena pored posla očekuje i da obavljaju posao domaćice, majke, bake...

- Ovo je dobar primer saradnje vlade i nezavisnih institucija, da vidimo kako vlada može da pomogne preduzetništvu. Uvek je bolje da devojčice i žene uče na primerima i nekad je važnije da se na primeru vidi šta je sve moguće, nego preko pravne regulative - navela je Brnabić.

Ona je kazala da u javnom sektoru na nacionalnom nivou žene zauzimaju gotovo sve vodeće pozicije, da je to iskorak celog društva, ali da još ima prostora za napredak.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Preduzetništvo je nešto na šta će ova vlada posebno obratiti pažnju. Ne može svaka lokalna samouprava da se oslanja na vladu da će dovesti strane investitore, to nije moguće, a ni potrebno - rekla je Brnabić i istakla da su domaće, porodične, privatne firme primer kako se ekonomski razvija zajednica.

- Radimo na poboljšanju okruženja za start-up kompanije i generalno preduzetnike, imamo povoljne kredite, set poreskih olakšica koji će imati veći obuhvat ako rezultati budu dobri. Žensko preduzetništvo je veoma važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena da uzmu sudbinu u svoje ruke - rekla je Brnabić.

Premijerka je prihvatila poziv Udruženja poslovnih žena Srbije da 26. aprila pomogne u organizaciji Dana devojčica koji će biti usmeren na osnaživanje mladih žena da se uključe u IT sektor.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- IT segment je mesto gde fali više devojčica. To je oblast naše budućnosti i žene treba da dobiju više prostora, jer je obrazovanje i ekonomska nezavisnost najbolji način da osnažimo žene u Srbiji - rekla je premijerka i dodala da je dobar primer pomoći ženama ministarstvo poljoprivrede koje daje dodatne subvencije iz nacionalnih izvora i sredstava IPARD fondova ako se domaćinstvo vodi na ženu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je žensko preduzetništvo prepoznato kao važan faktor razvoja srpske privrede i ekonomije.

- Žene u preduzetništvu više nisu retkost, a ovaj sastanak je značajan i kao poruka za sve mlade žene da zaključe da i one imaju šta da kažu. Sada 34 odsto svih preduzetnika čine žene, ali je i među onima koji zatvaraju poslove koje su pokrenuli 10 odsto više žena nego muškaraca - navela je Janković.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Ona je rekla da još uvek postoje veliki ekonomski izazovi za žene, te da najveći prostor za unapređenje položaja žena vidi na izvršnim pozicijama u lokalnim samoupravama.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da ovo udruženje okuplja oko 900 žena iz cele Srbije, te da radi na osnaživanju devojčica i žena da uđu u preduzetništvo i da se bave onim zanimanjima gde su manje zastupljene, kao što su IT tehnologije.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    A muskarci kao ne obavljaju posao domacina,oca,i dede? Gluposti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima