• 0

"Imamo pobednički tim za zadruge u Srbiji": Vlada Republike Srbije usvojila Program podrške u 2018. godini

Za pomoć rada zadrugama predviđeno je 823, 5 miliona dinara, što je više od četiri puta nego u 2017. – prvoj eksperimentalnoj godini. Novac će dobiti i zadruge u AP Kosovo i Metohija

  • 0

Vlada Republike Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila je Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, a naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom upravnom okrugu i Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija.

U 2018. godini Programom Vlade Srbije, koji je osmislio i realizuje Kabinet Milana Krkobabića, ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, zadrugama će biti bespovratno dodeljeno 823 miliona 515 hiljada dinara, što je za četiri puta više nego u 2017. godini, kada je započeta misija oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, poznata i kao projekat „500 zadruga u 500 sela“.

Krkobabić u poseti Zlatiborskom okrugu: Srpsko selo očekuje spas (FOTO)

- Ima nade za sela u Srbiji! Uz veliku podršku Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i njegovog predsednika akademika Dragana Škorića, napravili smo pobednički tim koji može da digne na noge zamrlo zadrugarstvo u Srbiji i vrati život u sela koja odumiru. Nismo zaboravili ni našu južnu Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, gde ćemo finansijski podržati određeni broj zadruga – rekao je ministar Milan Krkobabić povodom odluke Vlade Srbije da i ove godine dodeli podsticajna sredstva zadrugama u Srbiji.

U 2018. godini planirano je da bespovratna sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije. Novoformiranim zadrugama, prema uslovima konkursa koji će biti objavljen ovih dana, biće dodeljivano do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.

Prošle godine, koja je bila početna i eksperimentalna, Vlada Srbije dodelila je 196 miliona dinara, a sredstva su dobile 22 zadruge u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Od sredine 2017, kada je pokrenut projekat popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ u Srbiji je osnovano više od 240 novih zadruga. Očekuje se nastavak tog pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u zemlji.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima