≫ 

Skijanje u Srbiji nikad skuplje, a slabo se ulaže u kvalitet ponude: Za iste pare dobijamo kraljevski tretman u inostranstvu (CENOVNIK)

Među najtraženijim terminima su i prve dve nedelje februara, kada školarci imaju zimski raspust

  • 15

Četvoročlana porodica koja reši da školski raspust iskoristi za skijanje, samo za nedeljni ski pas moraće da izdvoji od 300 do 500 evra, u zavisnosti od ski centra koji odaberu.

Za razliku od prošle godine kada nije bilo korekcije cene ski karata, ove godine cene su povećane za oko 10 odsto.

Kopaonik, Printskrin: skijalistasrbije

Kao i svake godine, Kopaonik je najpopularniji ski-centar, što dokazuju i cene usluga, pa je sedmodnevni za ski pas za odrasle potrebno izdvojiti od 16.130 do 18.170 dinara, dok cena desetodnevnog skijanja ide i iznad 22.000 dinara.

Stara planina, Printskrin: skijalistasrbije

Cene su znatno niže na Zlatiboru i Staroj planini, gde je za nedelju dana skijanja dovoljno 8.900 dinara, dok je maksimalna cena za desetodnevni ski pas 11.220 dinara.

Tornik, Printskrin: skijalistasrbije

Dečje karte nešto su jeftinije od onih za odrasle, a nižu cenu plaćaju i seniori, a i ove godine kopaonička ski karta 10 u sezoni je jedinstvena za sve tarifne periode skijaške sezone, važi u svim ski centrima i košta 25.550 dinara.

Najveća navala je u terminima koji se poklapaju sa školskim raspustima. Tako se tradicionalno najviše aranžmana proda u danima koji prethode dočeku Nove godine, pa sve do posle Božića, kada se deca vraćaju u školske klupe. Među najtraženijim terminima su i prve dve nedelje februara, kada školarci imaju zimski raspust.

Zanimljivo je da Slovenci u Bugari nemaju različite cene ski pas-a tokom sezone, već je uvek ista cena, dok Austrijanci kao i mi, imaju skok cena tokom dejeg raspusta.

Ipak, zanimljivo je da kada se uporedi usluga i ono što dobijemo za isti ili tek nešto više novca, ne može da se poredi u Srbiji i u inostranstvu.

- Naučila sam da skijam na Kopaoniku, tamo išla 25 godina, ali vipe neću. Svake godine dižu cene, a usluga je na istom nivou. Za iste pare za smeštaj, u Bugarskoj dobijem hotel sa polupansionom, saunom i bazenom, a na Kopaoniku za te pare dobijem prenoćište u jedva prihvatljivom smeštaju. Na Kopaoniku su pristojni hoteli koji su u rangu bugarskih papreno skupi. O cenama ski pasa je suvišno govoriti: u Bugarskoj je tek nešto skuplji, a dobiju se i štapovi i skije, o povezanosti staza i njihovoj dužini takođe je suvišno govoriti. Austrija jeste duplo skuplja, ali ko je jednom bio tamo, takođe razume o čemu govorim - ne bih žalila da dam taj novac da sam u mogućnosti - kaže za Telegraf.rs Jelena (33), iskusni rekreativni skijaš koja više ne ide na Kopaonik zbog, kako kaže "bezobraznih cena".

Skijaši kažu da je Kopaonik dosta skup, pa samim tim i cene pića u barovima na stazama dostižu nerealne sume.

Poređenja radi, donosimo vam cene ski pasa za sezonu 2019. za Kranjsku goru, Bad Klajnkirhajm i Bansko. U svakom skijalištu hoteli u istom cenovnom rangu sa Kopaonikom su bolji, svuda postoji i hrana uključena u cenu, spa i velnes centar, bazen i sauna.

Kranjska gora, Slovenija; Foto: Printskrin
Bansko, Bugarska; Foto: Printskrin
Bad Klajnkirhajm, Austrija; Foto: Printskrin

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    5. novembar 2018 | 16:19

    Pa vecina individua koji idu na kopaonik idu da budu vidjeni, a i gomila njih neceme van zemlje jer je na nekim poternicama... Krem srpskog drustva ;) Kad bi neki meteor roknuo po kopu u spicu sezone, postali bi generalno kvalitetnija zemlja

  • Ja

    5. novembar 2018 | 16:02

    Jebiga al znas kad kaze dzudza bio sam na Kopu to nema cenu.

  • Marko

    5. novembar 2018 | 16:20

    Skijanja je luksuz gde idu oni koji imaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA