• 0

Srbija dobija registar stvarnih vlasnika kompanija: Ova novina može da spreči pranje novca i finansiranje terorizma

Ovlašćeno lice dužno je da neophodne podatke evidentira do 31. januara iduće godine

  • 0

Srbija će od naredne godine dobiti registar stvarnih vlasnika kompanija, a zakon koji predviđa njegovo formiranje stupio je na snagu pre pet meseci. Međutim, nije do tančina precizirano kako će on izgledati. Vodiće ga Agencija za privredne registre, ali se još čekaju podzakonski akti neophodni za njegovo uspostavljanje.

Kako pišu "Novosti", u Ministarstvu privrede uveravaju da će i oni biti gotovi do kraja godine.

Cilj novog registra je borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Iza svake firme, zadruge, stranih predstavništava, fondacija, zadužbina i ustanova, mora da stoji ime vlasnika najmanje 25 odsto vrednosti.

Ko u nameri da prikrije stvarnog vlasnika registrovanog subjekta, u Centralnu evidenciju ne upiše prave već neistinite podatke, promeni ili izbriše valjane informacije, kazniće se kaznom zatvora od tri meseca do pet godina. Novčanom kaznom od 500.000 do dva miliona dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne evidentira podatke o stvarnom vlasniku u propisanom roku - predviđa zakon.

Sve malverzacije biće sankcionisane novčanom ili zatvorskom kaznom / Foto: Pixabay.com

Preduzeća su imala rok do 8. jula ove godine da odrede stvarnog vlasnika, što je mesec dana nakon stupanja zakona na snagu.

Prema podacima APR od pre nekoliko meseci, obavezu upisa će imati 172.000 registrovanih subjekata. Među njima je i 28.168 preduzeća čiji su vlasnici, ili suvlasnici, strane firme ili pojedinci.

Zakon predviđa da Agencija za privredne registre uspostavi Centralnu evidenciju najkasnije do 31. decembra. Ovlašćeno lice dužno je da najkasnije do 31. januara 2019. godine evidentira neophodne podatke za sve firme osnovane do kraja ove godine.

(Telegraf.rs/Novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima