Jorgovanka Tabaković o proglašenju dinara za drugu najjaču valutu u svetu: Neka mi neko kaže da li se loše živi u Srbiji

Kako je rekla, pojedina osporavanja njene političke prošlosti ne mogu da budu smetnja u radu

Dinar je od strane „Blumberga” proglašen drugom najjačom valutom u svetu za ovu godinu, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, dodajući da stabilni dinar, stabilni kurs i stabilna inflacija ostaju ciljevi i u 2019. godini.

Tabaković je za RTS istakla da ćemo ovu godinu završiti sa više od tri milijarde evra neto stranih investicija.

- Pa, neka mi neko kaže da li je dinar prejak, da li se u Srbiji loše živi, da li je Srbija ugledna - navela je Tabaković.

Kako kaže, pojedina osporavanja njene političke prošlosti i sadašnjosti ne mogu da budu smetnja u radu, s obzirom na postignute rezultate.

- Ne mogu da razumem da me neko pita da li je dinar tempirana bomba, a dinar je od strane Blumberga, nimalo prijateljski nastrojene prema meni ili Srbiji, proglašen u ovoj godini drugom najjačom valutom u svetu. Da li pred jednom takvom agencijom i vešću koja je bila obrazložena neko ne treba da se postidi iznoseći kritike na račun Narodne banke Srbije ili politike Vlade Republike Srbije - upitala je Jorgovanka Tabaković.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je istakla da ima i operativnu, i funkcionalnu, i finansijsku, ali pre svega ličnu nezavisnost u donošenju odluka u interesu građana Srbije. Njena politička podrška ogleda se, kako kaže, u tome što poznaje čoveka koji vodi Srbiju i zna koji su njegovi ciljevi.

- Ja prepoznajem kako treba da pomognem u realizaciji tih ciljeva - kaže Tabaković.

Ona je podsetila da su ciljevi Narodne banke stabilnost cena i finansijska stabilnost, a da je Narodna banka, prema zakonu, dužna da podrži ekonomsku politiku vlade.

- Moj je posao da građanima Srbije, koordinišući mere sa Vladom, kao na primer u digitalizaciji, učinim sve da ova Srbija bude mesto u kojem će i mladi rado ostajati da žive i rade - rekla je guvernerka.

Ona je obećala da će Narodna banka i u 2019. godini posmatrati i analizirati „otvorenih očiju”.

- Imamo najbolje, najstručnije i najlojalnije ljude koji će kao i dosada zajedno sa mnom dati sve od sebe da imaju stabilni dinar, stabilni kurs, stabilnu inflaciju, ali i, nadam se, veće plate i više prilika za radna mesta - poručila je Tabaković.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    27. decembar 2018 | 09:53

    Pa kako te nije sramota sta pricas pa vladaj jos 100 godina ali nepricaj narodu nebuloze pa narod nema hleba minimalan 25000 pa o cemu pricas kako te nije sramota

  • Čudo neviđeno

    27. decembar 2018 | 10:17

    Bruka,ovu ženu vratiti u školsku klupu i naučiti je poštovanju prema ljudima koji jedva preživljavaju i oduzeti joj funkciju i platu od šest hiljada evra,zaposliti je u trafici pa da vidi svoj dinar i njeno lepo življenje.

  • Sa platom

    27. decembar 2018 | 08:52

    Sa platom večom od 500.000,00 din. mesečno ona sigurno živi dobro, a kad i mi koji živimo od 20-30.000,00 din budemo primali toliki novac, reći ćemo da je Tabakovićka u pravu. Do tad smo jad i čemer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA