≫ 

"Pule" se proizvodi u Srbiji i najskuplji je sir na svetu: Našao se na listi 20 najpaprenijih artikala i kilogram košta 1.000 dolara (FOTO)

Najskuplji sir na svetu proizvodi Slobodan Simić u Zasavici

  • 0

Najskuplji sir na svetu "pule", čiji kilogram košta 1.000 dolara (oko 103.000 dinara) je iz Srbije i proizvodi se od magarećeg mleka. Ovaj proizvod se našao na listi 20 najskupljih namernica na planeti.

Prema podacima sajta tasteatlas.com, na osnovu cene, odnosno koliko je skup, magareći sir "pule" se nalazi na 12. mestu liste od 20 artikla.

Najskuplji sir na svetu proizvodi Slobodan Simić u Zasavici. Kad je pre više od decenije, išao po Srbiji i kupovao magarce svi su mu se smejali. A danas Simić na svom imanju proizvodi "Pule" za čiji kilogram dobija oko 103.000 dinara.

Iako cena deluje papreno, Simić kaže da vredi svakog dolara, jer za jedan kilogram sira treba izmusti 25 litara mleka, što je količina mleka koja se od jedne magarice namuze za pola godine. Primera radi, od jedne dnevne muže na "Zasavici" dobije se tek tri-četiri litara mleka.

Najskuplji sir na svetu "Pule" Foto: Telegraf

- Dok se u svetu o magarcu pišu studije, mi smo ga kao pomodari odbacili. Još se u nekim banatskim selima može naći poneko grlo, a mi na "Zasavici" želimo da od srpskog i banatskog magarca, ukrštanjem, stvorimo svetski brend. Trajaće, ali vredi biti strpljiv - ispričao je jednom prilikom Slobodan Simić.

SAJT NA KOME JE OBJAVLJEN NAJSKUPLJI SIR

Tasteatlas.com je pokrenuo Matija Babić koji je na njemu radio sa timom od oko 20 ljudi.

"Pule" se nalazi na 12. mestu liste sa 20 artikla Printskrin: Tasteatlas.com

Nakon tri godine pripreme i napornog rada, pokrenuli su prvi globalni atlas hrane Taste Atlas koji za sada nudi više od 8,5 hiljada autentičnih jela, pića i namirnica od kojih je za sada preko 20 iz Srbije.

Na zvaničnoj stranici moguće je pronaći specijalitet iz velikog broja zemalja. Ideja atlasa je da se promovišu lokalna jela i da se posetiocui i turisti upoznaju sa tradicionalnim jelima koja mogu da probaju u restoranima.

VIDEO: Topljeni sir u listićima je nešto najgore što možete da pojedete, a evo i zašto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA