≫ 

Matija je ostavio posao iz snova i rešio da odigra na sve ili ništa. Napravio je TasteAtlas, novi genijalan biznis koji mu može doneti milione!

Prvi svetski atlas hrane mnogima će biti od velike koristi jer će tako znati šta sve mogu da očekuju u zemlji u koju putuju

  • 2

Nakon tri godine pripreme i napornog rada, pokrenut je prvi globalni atlas hrane Taste Atlas koji za sada nudi više od 8,5 hiljada autentičnih jela, pića i namirnica od kojih je za sada preko 20 iz Srbije.

Evo kako možete da jedete na hiljade kalorija dnevno, a da to i dalje bude zdravo za vas i donese vam telo iz snova

Na zvaničnoj stranici moguće je pronaći specijalitet iz velikog broja zemalja. Ideja atlasa je da se promovišu lokalna jela i da se posetiocui i turisti upoznaju sa tradicionalnim jelima koja mogu da probaju u restoranima.

Sajt je pokrenuo Matija Babić koji je na njemu radio sa timom od dvadesetak ljudi.

Koja testenina je najbolja u Italiji saznajte u novom atlasu hrane. Foto: Pixabay.com

- Odlučio sam da se bavim TasteAtlasom iz dva razloga. Prvi je da sam u jednom trenu izgubio svu volju i entuzijazam oko bavljenja novinarstvom u Hrvatskoj. Ne vidim šansu da se situacija s korupcijom, klijentelizmom i parazitskom ekonomijom u bliskoj budućnosti promeni na bolje, jer većina ne želi da mijenja sitne kratkoročne interese za velike dugoročne. Krenuo sam da razmišljam o stranim projektima.

Drugi razlog je praktičan. Kako sam veliki zaljubljenik u hranu i putovanja, a naročito volim lokalnu hranu i kulturu, kad sam shvatio da nedostaje website na kojem bi mogao saznati koju tjesteninu je najbolje jesti na jugu Italije - odlučio sam da napravim website koji će pružati te informacije, rekoa je Matija.

Iako je planirao da na sajtu radi sam, na kraju je odlučio da oformi tim od dvadesetak ljudi sa kojima je na sajtu radio protekle tri godine.

Foto: peglana.com

- Bila je to naporna, ali i zabavna avantura. Osim internet researcha, obavio sam i sam dosta terenskog researcha. Najbolja kuhinja na svetu po meni je italijanska, slede japanska i peruanska. Zamorci i alpake su prilično ukusne životinje i neobično je da ih nitko drugi ne jede. Najgore se jede na Malti. Lokalna hrana i lokalna pića mnogima su jedan od glavnih motiva putovanja, objasnio je..

U ovom atlasu svoje mesto našla je i Srbija za koju autor projekta ima samo reči hvale.

- Srbija tu ima jako puno da ponudi i vjerujem da će TasteAtlas mnogim stranim turistima približiti sjajna srpska jela, ali i da će Srbe zainteresovati za neka jela iz susedstva i sveta.

Jela se na website-u mogu i ocenjivati i slagati u top liste. Na mojoj ličnoj listi najvišu ocenu u Srbiji dobila je pirotska peglana kobasica, rekao je na kraju Matija, a mi se slažemo da je to jedan od najboljih srpskih specijaliteta.

Pored peglanih kobasica tu su i gibanica, Vasin kolač, pihtije, šljivovica, urnebes salata, ajvar, popara, česnica, prebranac, ali i slatko od dunja i lubenice, ali svakako i najskuplji sir na svetu od magarice.

Sajt se veoma jednostavno koristi. Sve što trebate da uradite jeste da unesete zemlju u kojoj se nalazite ili koju želite da istražite i na ekranu ćete dobiti čitav spisak jela. Odlično je i to što možete i vi sami da unosite podatke i tako pomognete onima koji će tu doputovati kasnije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA