≫ 

Formira se "Nacionalni tim za spas sela": Akademici, država i zadružni savezi kreću u odlučnu bitku

Krećemo u otvorenu bitku za naša sela. Ove godine podsticaćemo specijalizovane zadruge, pre svega najpotrebnije Srbiji, stočarske, okrenućemo se nerazvijenim, brdsko-planinskim i pograničnim područjima, kaže Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj

  • 12

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Akademijskog odbora za selo, akademikom Draganom Škorićem, predsednicima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, Nikolom Mihailovićem i Radisavom Jovanovom i stručnjakom za voćarstvo prof. Zoranom Keserovićem. Tema sastanka bili su naredni koraci uspešnog projekta obnove zadrugarstva „500 zadruga u 500 sela“ koji ulazi u treću godinu realizacije i pripreme za formiranje nacionalnog tima za spas sela koji predviđa zajedničko delovanje Akademijskog odbora za selo SANU, zadružnih saveza i predstavnika struke poput univerzitetskih profesora.

- Ovaj projekat od najvećeg nacionalnog zanačaja može se sprovesti samo uz sinergiju nauke, struke i domaćina Srbije. Krećemo u otvorenu bitku za naša sela. Ove godine podsticaćemo specijalizovane zadruge, pre svega najpotrebnije Srbiji, stočarske, a u teritorijalnom smislu okrenućemo se nerazvijenim, brdsko-planinskim i pograničnim područjima. Akcenat ćemo staviti i na horizontalno i vertikalno povezivanje zadruga u složenije organizacione oblike – složene zadruge, izjavio je Krkobabić i dodao da je u planu formiranje Nacionalnog tima za spas sela koga će činiti predstavnici Vlade, i lokalnih samouprava, Akademijskog odbora za selo SANU i Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine. - Istovremeno tu će biti i najeminentniji pregaoci iz oblasti nauke, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta, svi oni koji na očuvanje sela gledaju kao na prvorazredni patriotski zadatak, najavio je ministar.

Foto: Kabinet Milana Krkobabića, ministra bez portfelja

Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić rekao je cilj Akademijskog odbora za selo zajedno sa Kabinetom ministra za regionalni razvoj da sela Srbije ožive i da se promeni trenutna tužna slika po kojoj se u 86 posto sela smanjuje broj stanovnika. To se, prema rečima akademika može uraditi samo dobro osmišljenom politikom isplaniranom do detalja. „Srbija ima sve prirodne preduslove kaoŠvajcarska i Austija i hoćemo stručni tim da zajedno promenimo stanje u srpskim selima na bolje. Prema istraživanjima od 4.700 naselja u Srbiji, njih 1200 je u fazi nestajanja a 1034 sela ima manje od po 100 žitelja.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Projekat Vlade Srbije popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ koji sprovodi Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj usmeren je upravo na podsticanje i osnaživanje privredne aktivnosti u selima kroz udruživanje malih proizvođača u zadruge i tako stvaranje početnih uslova za ostanak i život stanovništva u seoskim sredinama. Od početka realizacije projekta, tačnije za manje od dve godine osnovano je 332 zadruge, a bespovratnim sredstvima pomognut je rad 93 zadruge na teritoriji čitave Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju. Ove godine u Budžetu je opredeljeno novih 715 miliona dinara za nove i stare zadruge, kao i za njihovo povezivanje u značajnije privredne subjekte, složene zadruge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    11. januar 2019 | 17:25

    To i jeste problem spasavaju selo oni koji nikada nisu ni bili na selu..

  • Boba

    11. januar 2019 | 18:27

    Daj boze! Pa da se vratimo odakle smo dosli,a ne ovde jedemo pastete i glumimo beogradjane.

  • Tihomir

    11. januar 2019 | 18:24

    Krkobabicu sad je kasno za novi pocetak manite te vase price uzaludne .svilene bube pa visnje pa maline pa lesnike pa orasi a kad treba da prodajemo drzava nam kroji cenu, ma idi begaj bre koje pravo ima zemljoradnik osim sto placa porez penziono zdravstveno osiguranje tv preplatu struju komunalije neki nemaju ni struju ni asfaltirane ni uredjene puteve ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA