• 0

Potpisan sporazum o adaptaciji brodske prevodnice HE „Đerdap 2”

EPS nastavlja uspešnu saradnju na obnovi kapaciteta

  • 0

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i „Elektroprivreda Srbije” potpisali su sporazum o adaptaciji brodske prevodnice na Hidroenergetskom plovidbenom sistemu „Đerdap 2”, kojim nastavljaju uspešnu saradnju na obnovi brodskih prevodnica.

- Prvi put posle nekoliko decenija Srbija može da kaže da su ulaganja u vodni saobraćaj oko 350 miliona evra. Rekonstrukcija obe prevodnice, na Đerdapu 1 i 2, vrednosno iznosi 60 miliona evra. EPS će biti zadužen za dokumentaciju, ministarstvo koje vodim biće investitor, a kada se sve završi prenećemo sva prava na EPS. Nema ničeg važnijeg od ulaganja u energetsku i putnu infrastrukturu. Hvala EPS-u što smo za posao rekonstrukcije prevodnice na Đerdapu 1, dobili pohvalu evropskih  institucija da je ceo taj proces jedan od najpreglednijih u vodnom sektoru naše zemlјe - poručila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

EPS, Đerdap 2

Foto: Danilo Mijatović

Prevodnica je puštena u rad 1994. godine i za to vreme je prošlo više od 170.000 plovila i 110 miliona tona robe u ukupno 40.700 prevođenja.

Obnova će omogućiti da postepeno raste broj prevedenih brodova i prevezenog tereta. Ukupna vrednost projekta procenjena je na 27,5 miliona evra.

- Prevodnica koja će biti obnovlјena znači novi život, isto kao što novi život znači to što ćemo u narednih 10 godina, a trudimo se da to bude i manje, uraditi kapitalni remont svih 10 hidroagregata ovde na „Đerdapu 2”. Time ćemo povećati instalisani proizvodni kapacitet za 50 megavata. Kad završimo kompletnu rekonstrukciju imaćemo 320 megavata instalisane snage najčistije i najjeftinije, zelene energije. Zahvalјujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci, kao i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović i svim učesnicima projekta - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Rekonstrukcijom prevodnice na HE „Đerdap 2” dobiće se efikasan sistem prevođenja plovila uz značajno manji broj i trajanje nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe. Troškovi održavanja biće 30 odsto manji nego sada, a biće i veća bezbednost rada brodske prevodnice. Takođe, energetska efikasnost opreme povećaće se za 50 odsto.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima