Sahranjena devojčica koja je poginula kad je pala na terasi u Trsteniku: Roditeljima je njena smrt misteriozna

U trsteničkoj Hitnoj pomoći od 20 sati uveče do 7 sati ujutru dežura samo jedno sanitetsko vozilo

  • 7

Marija Pribanović (14) iz sela Okruglica kod Trstenika preminula je u noći između srede i četvrtka pošto su lekari više od sat vremena bezuspešno pokušavali da je reanimiraju.

Hitna pomoć u Trsteniku krenula da pomogne čoveku, pa ga prezgazila!

Marija je u sredu uveče oko 23 sata pala na terasi kuće. Majka Dragana je čula tup udarac, videla da je devojčica bez svesti i počela da je masira, a onda otrčala do rođaka po pomoć.

- Strina je uletela u kuću i rekla da je Marija u nesvesti. Otac i ja smo pošli sa njom dok je moja majka pozvala Hitnu, ali su joj rekli da nema vozila, da je doktor na terenu.

- Marijine usne su već bile poplavele pa sam ja zvao Hitnu pomoć sa mobilnog, ali su odgovori bili isti: "Nemamo vozilo". Poslednji put sam ih pozvao u 23.25, a onda smo seli u auto i povezli je za Kruševac, nakon što smo pozvali tamošnju Hitnu pomoć. U Čitluku, kod kružnog toka, sačekala nas je kruševačka Hitna pomoć i odmah su počeli reanimaciju, ali je to bilo već oko ponoći – priča Milan, brat od strica pokojne Marije za Blic.

Sat vremena kasnije, i pored svih napora kruševačkih lekara, Marija je preminula. U skromnoj, trošnoj kućici na kraju Okruglice tuga i muk. Majka Dragana nema snage ni da nariče nad sandukom svoje mezimice. Samo joj sporim pokretima ruke namešta kosu.

Foto: Profimedia/ Alamy

Rođaci i komšije iz Okruglice su šokirani saznanjem da je vesela, 14-godišnja devojčica mrtva.

- Velika muka za Draganu. Umrli su joj otac i majka, a pre nekoliko meseci, od kancera i suprug Ranko. Sada je ostala i bez Marije. Ona je bila veselo, zdravo dete. Išla je u osmi razred škole u Stopanji. Neverovatna tragedija – pričaju rođaci.

Deo rodbine krivicu za Marijinu smrt prebacuje na Službu hitne pomoći u Trsteniku koja nije odgovorila na poziv i došla na pomogne devojčici uz obrazloženje da im je jedino dežurno vozilo na terenu.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu ispituje okolnosti koje su dovele do smrtnog ishoda.

- Obdukciju Marije Pribanović uradili su stručnjaci Instituta za sudsku medicinu iz Niša. Nakon što dobijemo rezultate obdukcije, kao i rezultate toksikološke analize odlučićemo da li ćemo preduzeti neke mere – kazali su nam u Višem tužilaštvu u Kruševcu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kako prenose beogradski mediji, Marija je imala poderotine na kolenima i pocepanu usnu, ali ove povrede izvesno je, nemaju veze sa njenom smrću.

Na pozive Hitnoj pomoći u Trsteniku, navode beogradski mediji, niko nije dogovarao. U momentu kada je stigao poziv za pomoć Mariji Pribanović u Okruglici jedino vozilo ove službe nalazilo u selu Lozna, na drugom kraju opštine. U trsteničkoj Hitnoj pomoći od 20 sati uveče do 7 sati ujutro dežura samo jedno sanitetsko vozilo.

Sredinom januara ove godine, u naselju Pejovac kod Trstenika, vozilo Hitne pomoći je pregazilo pacijenta D. M. (66) kojem je trebalo da se ukaže pomoć.

Marija Pribanović je sahranjena danas na seoskom groblju u Okruglici.

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C

    8. septembar 2017 | 22:58

    Sunce milo nek ti je laka zemlja sunce malo pocivaj u miru jadna tvoja majka stalice sad boze mili pomozi joj.

  • Živodrag

    8. septembar 2017 | 23:58

    Ako se ovako nastavi sa politikom zabrane zaposljavanja u zdravstvu imacete vozilo ali nece imati ko da udje u njega i dodje na teren...apelujem na ljude koji se nalaze u ministarstvu i odlucuju o prijemu zdr radnika, da ili izadju iz kancelarija i objektivno sagledaju stanje u zdravstvu ili poslusaju apele zdr radnika...ili da nam objasne zasto zele da ovakve vesti budu svakodnevica u Srbiji

  • Milos

    8. septembar 2017 | 20:36

    Ee moja drzavoo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA