Sveštenik odbio da sahrani troje dece, koja su izgorela u požaru... Razlog je razumljiv samo crkvi

Građani su revoltirani zbog ovakve odluke sveštenika, ali se velikodostojnici SPC slažu sa njim

Pravoslavni sveštenik iz Bača odbio je da sahrani i održi opelo na seoskom groblju tragično nastradaloj osmomesečnoj Isidori, Nikoli (2) i Nikolini (4) Ramadani iz Vajske kod Bača jer deca nisu bila krštena.

TRAGEDIJA U VOJVODINI: Izgorelo troje dece, roditelji radili na njivi kad je izbio požar

Građani su revoltirani zbog ovakve odluke sveštenika, ali se velikodostojnici SPC pravdaju kanonima SPC.

Dimitrije Kalezić, profesor i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kaže da je to u skladu s pravilima Crkve.

- Opelo se obavlja samo za članove SPC. Dete koje nije kršteno nije član. Jednostavno, mora se biti član Crkve da bi se obavljali crkveni obredi.

Ta deca, nažalost, nisu tajnom krštenja uvedena u taj krug - objašnjava Kalezić.

Protojerej-stavrofor Branko Mitrović, paroh i starešina crkve u Žarkovu isto misli i kaže da je izuzetak moguć samo u slučaju da je nad detetom obavljeno znamenje.

- To je postupak koji se primenjuje neposredno nakon rođenja deteta. Ono tada dobija ime do krštenja i u slučaju smrti moguće je kratko opelo - objašnjava Mitrović.

Deca su stradala u subotu, kad je u njihovom porodičnom domu izbio požar. Marija Ramadani, majka dece, u tom trenutku se nalazila u dvorištu, tridesetak metara od kuće, dok je otac Zoran bio na poslu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gini

    Eto zasto ja ne idem u crkvu#Verujem u Boga al u crkvu i svestenike NEEEEEEE!

  • zabezeknut

    Porez ne plaćaju, desetine hiljada hektara im vraćeno a za troje dece moraš da izdvojiš najmanje 150-200e za krštenje...čak iako se svi zajedno krste. Ne može se u stado zabadava...Bog naredio. Kao da štampaju članske karte...ne navozali se pustih Audija i Bembara.

  • Zenzo

    Zašto ne napišete da je obitelj zamolila katoličkog svećenika da obavi obred i da je on bez razmišljanja pristao i obavio obred uz riječi "pred Bogom su svi isti, i kršteni i nekršteni".

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima