• 14

Srbija izručila Kurda Turskoj: Pobegao kod nas pošto je osuđen na 15 godina zatvora

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da je Kurd izručen u skladu sa odlukom suda i Komisje za azil

 • 14

Ministarka pravde Nela Kuburović potpisala je saglasnost za izručenje turskog Kurda Dževdeta Ajaza na osnovu pravosnažne sudske odluke kojom je utvrđeno da su ispunjeni svi uslovi za izručenje, kao i na osnovu pravosnažno odbijenog zahteva za azil Komisije za azil pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Mirsad Kandić, najopasniji terorista u Evropi: Rođen u Peći, koristio je pasoš na ime Ivana Popovića, voleo je da ga zovu "šefom granice"

Ministarstvo pravde je u potpunosti ispoštovalo preporuku Visokog komeserijata za izbeglice UNHCR, čiji je dopis stigao u ministarstvo krajem novembra, da Srbija treba da se suzdrži od izručenja Ajaza, dok se ne reši pitanje azila. 

U ovom slučaju Ajazu je još 2012. godine izrečena pravnosnažna presuda u Turskoj zbog kršenja ustavnog poretka, tako da ove okolnosti ukazuju da ne postoje opravdane indicije da se u konkretnom predmetu radilo o političkom progonu ili da je Ajaz povezan sa aktuelnim okolnostima u matičnoj zemlji nakon 2016. godine, napominju u Ministarstvu pravde.

Foto: AP/Tanjug

Takođe, ističu da imajući u vidu, prirodu krivičnog dela za koje je osuđen pravnosnažno i vremena donošenja pravnosnažne presude, nije utvrđeno da se radi o političkim krivičnim delima ili da je izložen političkom progonu u Turskoj.

U rešenju Apelacionog suda u Novom Sadu, kojim se potvrđuje odluka Višeg suda u Šapcu da su ispunjeni uslovi za izručenje Ajaza, navodi se da je na sednici Veća odbrana ukazivala da je Komitet za torturu Ujedinjenih nacija dao preporuku da se Srbija suzdrži od izručenja u Tursku.

- Iako je odbrana to navela, Apelacioni sud je odbio žalbu Ajaza i potvrdio odluku Višeg suda u Šapcu, kojom je utvrđeno da su ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje - navodi Ministarstvo pravde.

Takođe, ukazuje da mu sud nije dostavio dokaz o navodima odbrane, odnosno preporuci Komiteta, niti se iz obrazloženja sudske odluke može utvrditi da je sud imao neposredni uvid u dopis Komiteta.

Ministarstvo pravde u trenutku donošenja rešenja o ekstradiciji nije imalo uvid u tu preporuku.

Foto: Tanjug/AP

- Nekoliko dana nakon što je Ministarstvo pravde dostavilo nadležnim državnim organima svoje rešenje o saglasnosti za izručenje, stigla je preporuka Komiteta za torturu UN - ukazali su u ministarstvu.

Ministar pravde Nela Kuburović je rešenje o izručenju potpisala u petak, 15. decembra, dok je preporuka Komiteta za torturu UN stigao u ponedeljak, 18. decembra telegramom preko Stalne misije Srbije pri UN i drugim medunarodnim organizacijama u Ženevi, naglašavaju u ministarstvu.

- Kao i u svim prethodnim slučajevima ekstradicije Ministarstvo pravde je rešenje o izručenju dostavilo nadležnom sudu, Interpolu i državi molilji. Srbija je potpisnik i član velikog broja međunarodnih organizacija i kao i do sada ostaje posvećena ispunjavanju međunarodnih obaveza - naglasili su u ministarstvu.

Srbija je izručila Ajaza koji je pobegao u Srbiju nakon što je osuđen na 15 godina zatvora za kršenje ustavnog poretka. On je početkom ove godine zatražio azil u Srbiji, koji je pravosnažno odbijen.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • SRBIJA

  26. decembar 2017 | 17:53

  A da je Turska uhvatila Haradinaja ili Tacija dal bi ih isporucila nikad,bruka ova ministarka zali boze sto prima platu veze nema ,nase Sudstvo je najgore.

  79
  6

  Podelite komentar

 • Tito,Krcun,Komar,Medaric,Nusref,Robert,Refik..

  26. decembar 2017 | 19:59

  Svi Kurdi u Turskoj se politicki progone

  58
  3

  Podelite komentar

 • BOZA ZEMUNAC

  26. decembar 2017 | 19:38

  Zašto bre to uradi?

  50
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima