Sve o osuđenom Naseru Keljmendiju, jednom od najvećih albanskih narko-bosova i prijatelju Haradinaja, koji je osuđen na robiju

Keljmendi je na crnoj listi SAD i poternici Interpola

  • 5
Naser Keljmendi

Printskrin: Youtube

Osnovni sud u Prištini izrekao je osuđujuću presudu na šest godina zatvora Naseru Keljmendiju zbog neovlašćenog posedovanja narkotika i istovremeno je oslobođen optužnice za organizovani kriminal i za organizovanje ubistva. Keljmendi je proglašen krivim sa obrazloženjem da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, beli heroin, sa osobom K2. Vreme provedeno u zatvoru ulazi u izrečenu kaznu.

Sin albanskog narko bosa negirao krivicu: Pritvor mu je ipak određen, zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke

Inače, Keljmendi je pre hapšenja označen kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narko-kartela, osoba sa crne liste SAD i poternice Interpola, optuženik za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posedovanje i trgovinu drogom.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umešana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje.

Isto stoji i u Izveštajnom projektu o organizovanom kriminalu i korupciji.

On za sebe kaže da je biznismen, čist pred zakonom i pred Bogom, a obavešteni tvrde da na računu ima oko 10 miliona evra. A saradnici ga opisuju kao čoveka koji voli žene i skupe automobile.

Printskrin: Youtube

U Sarajevu poseduje tri kuće, dva stana i hotel "Kaza grande", a u Podgorici stan. U crnogorskom letovalištu Ulcinju poseduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih, i hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži - "Kaza grande".

Kad je reč o imidžu Nasera Keljmendija u BiH, sarajevski list "Dani" pisao je još 2004. da je on javnosti postao poznat omaškom - bivši načelnik ilidžanske opštine, naime, nikako nije uspevao da upamti ime hotela, pa ga je zvao - "Koza nostra". Ubrzo je u Sarajevu postalo jasno otkud ova "omaška", pošto je ime hotelijera sve češće "iskakalo" u pričama o obračunima u sarajevskom podzemlju.

Na dugačkoj listi Keljmendijevih kontroverznih prijatelja i najbližih saradnika su - kako tvrdi SIPA - bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem Luka (koji je, u međuvremenu, izgleda postao "bivši prijatelj") i odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore.

Naser Keljmendi je kriminalni dosije stekao u rodnoj Peći, kao devetnaestogodišnjak: te 1976. on je osuđen na godinu i šest meseci strogog zatvora zbog pokušaja ubistva. U njegovom dosijeu u MUP-u Srbije, koji se odnosi na period pre sukoba na Kosovu, evidentiran je i zbog siledžijskog ponašanja i tuče.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kula

    3. februar 2018 | 20:28

    Osudili ga ameri...otrgao se kontroli..

  • Zoran Veteran

    3. februar 2018 | 19:39

    Malo je šest godina,takvi se vode na ostrvo gde je samo kamen lanci i kafani..

  • Čilaber

    3. februar 2018 | 19:10

    Malo je i dobio koliko je omladine potrovao drogom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA