≫ 

Carinici na Gradini otkrili "libanske klopke": Skida vam pare s računa za sekund, odbrana nemoguća

Poslednji put je jedan takav uređaj za mahinacije pronađen takođe na Gradini, u januaru ove godine

  • 1

Carinici su 18. juna 2019. godine u saradnji sa policijom na prelazu Gradina zaplenili pet tzv. "libanskih klopki", 20 blanko platnih kartica, kao i opremu za njihovu zloupotrebu i podizanje tuđeg novca sa bankomata.

Prekršaj je otkriven kada je na ulazu u zemlju za detaljnu kontrolu izdvojen "golf" bugarskih registarskih oznaka, kojim je sam putovao 40-godišnji bugarski državljanin.

On je u razgovoru sa carinicima rekao da nema ništa da prijavi izuzev ličnog prtljaga, što je vrlo brzo demantovao detaljan pregled automobila.

Blanko platne kartice, libanska klopka Foto: Uprava carina

Tada je, najpre u prostoru motora, pored filtera za vazduh, a potom i u ladicama za dokumenta i u desnim vratima, ispod plastičnih lajsni na podu, kao i u fabričkim šupljinama prtljažnika i torbi sa ličnim prtljagom otkriveno ukupno pet skimera, poznatijih kao "libanske klopke".

Na pomenutim mestima, pronađeno je 20 blanko platnih kartica, kao i dva mobilna telefona, papiri sa kodovima, kablovi za skimere, laptop računar sa  memorijskim karticama i mobilnim inetrnetom, čitač magnetnog zapisa, fleš memorija, pa čak i jedan par crnih pletenih rukavica.

Blanko platne kartice, libanska klopka Foto: Uprava carina

Ovakvih slučajeva je bilo i ranije, a tokom nekoliko prethodnih godina zaplenjeno je više od deset ovakvih naprava za skidanje novca sa tuđeg računa. Poslednji put je jedan takav uređaj za mahinacije pronađen takođe na Gradini, u januaru ove godine, prilikom ulaska u Srbiju "tojote auris" bugarskih registracija, kojom su trojica državljana te zemlje putovala ka Bratislavi.

ŠTA JE "LIBANSKA KLOPKA"?

"Libanska klopka" je aparat koji se dodaje bankomatu na mestu gde se stavlja kartica, koji zatim očitava broj upotrebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna i skidaju pare s računa.

Blanko platne kartice, libanska klopka Foto: Uprava carina

Prevaranti, po rečima bankarskih stručnjaka, imaju najsavremeniju opremu. Mehanizam "libanske klopke" sastoji se od delova plastičnih kućišta u koja se stavljaju kartice, takozvanih skimera, i specijalno prerađene "fleš" memorije, čija je funkcija da čuva podatke o karticama, sve dok se oni ne uzmu s pravih bankomata i ne skinu s memorije da bi se pravili falsifikovani primerci.

PIN-kod, bez kojeg je nemoguće pristupiti računu, uglavnom snimaju skrivenom kamerom ili uređajem koji automatski pamti broj koji se unosi, navode stručnjaci.

Ta vrsta prevare u Srbiji je prvi put otkrivena pre više od sedam godina i potiče iz Bugarske.

VIDEO: Velika zaplena droge na graničnom prelazu Preševo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA