• 6

Srpski carinici u istorijskom otkriću: Otvorili mali katanac na kutijici, pa ugledali svete spise

Pogledajte drevne delove jevrejskog svetog spisa Tora, koje retko ko na celom svetu ima prilike da vidi uživo

  • 6
Antikviteti, Gradina, zaplena, carina

Katanac iza kojeg se krije neverovatno stari deo petoknjižja; Foto: Uprava carina

Carinici su u saradnji sa policijom 14. novembra 2019. godine u popodnevnim časovima, na ulazu prelaza Gradina, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocenjive vrednosti.

Antikviteti, Gradina, zaplena, carina

Nikad viđeni predmeti; Foto: Uprava carina

Reč je o svitcima iz jevrejske svete knjige Tore, koje su carinici otkrili u folksvagen turanu nemačkih registarskih oznaka u kome je na suvozačkom mestu bio 57-godišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta. Ovi nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili detaljno da pregledaju automobil.

Antikviteti, Gradina, zaplena, carina

Jako stari svitci; Foto: Uprava carina

Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine je spasen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu.

Antikviteti, Gradina, zaplena, carina

Vredni predmet; Foto: Uprava carina

Carinici su prvo u kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala. Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan jevrejskim pismom za koji su posumnjali da se radi o delovima svete jevrejske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu.

Antikviteti, Gradina, zaplena, carina

Neprocenjiva vrednost; Foto: Uprava carina

Bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost koja se u praksi retko sreće, a kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o delu jevrejskog svetog spisa Tore.

Antikviteti, Gradina, zaplena, carina

Tora; Foto: Uprava carina

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.

Video: Da li je moguće da su i ovo počeli da švercuju?!

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ue

    A u Užicu kopaju i prave neolitsko naselje kao buduću turističku atrakciju haaahaaaa Ponašaju se užičke glavešine kao da još uvek ne živimo u neolitu haaahaaa. Bože na šta troše naš novac?!?!

  • ma

    Samo postoji jedno Sveto Pismo sve ostalo je laz

  • Nada

    Tora ili Petoknjizje tj. 5 knjiga Mojsijevih kao deo Biblije tj. Starog Zaveta...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima