• 0

Srpski carinici zaustavili "mercedes", a u njemu - životinjsko carstvo!

Među primercima "mali i veliki Aleksandar"

  • 0

Carinici su 1. decembra 2019. godine na prelazu Srpska Crnja, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je 13 ptica zaštićeno CITES Konvencijom.

Žive ptice su pronađene prilikom kontrole automobila „mercedes benc“ rumunske registracije, kojim je troje rumunskih državljana putovalo ka svojoj zemlji. Na uobičajeno pitanje da li imaju nešto da prijave putnici su rekli da nemaju ništa osim ličnog prtljaga.

Prilikom kontrole ispostavilo se da nisu govorili istinu, jer je najpre na zadnjem sedištu automobila, ispod gomile kesa sa različitim namirnicama i garderobom,
pronađen kavez sa deset papagaja (Psittacula crameri i Psitacula eupatria), poznatijih kao „mali i veliki Aleksandar“, među kojima dva primerka pripadaju zaštićenoj vrsti.

Pokušaj krijumčarenja ptica, Srpska Crnja

Zaštićeni paunovi Foto: Uprava carina

Potom je takođe na zadnjem sedištu, kao i na podu između prednjih i zadnjih sedišta pronađeno još nekoliko plastificiranih džakova za šut, u kojima su bili zaštićeni indijski paunovi (Pavo cristatus).

Preplašene i dehidrirane ptice su nakon konsulatacije sa Grupom za Cites Ministarstva zaštite životne sredine predate u prihvatilite zoološkog vrta Palić, a protiv 40-godišnjeg vozača automobila pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Pokušaj krijumčarenja ptica, Srpska Crnja

Indijski paunovi Foto: Uprava carina

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima